Ανοιχτή επιστολή του Συνδικάτου Μετάλλου από τη ΛΑΡΚΟ

 

Αρ. Πρωτ. 151                                                                                                                  ΛΑΡΚΟ 07/10/2021
Ανοιχτή επιστολή.

 

Προς:

1.    Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη

2.    Υ.Π.Ε.Κ.Α.(Υπουργό κ. Σκρέκα) 

3.    Υπουργείο Οικονομικών (Υπουργό κ. Σταϊκούρα) 

4.    Ειδική Διαχείριση ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ.

5.    Διεύθυνση εργοστασίου ΛΑΡΥΜΝΑΣ ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ.

 

Κοινοποίηση:

1.    Συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

2.    Μ.Μ.Ε.

3.    Ε.Μ.Ν.Ε.

4.    Ελληνική Βουλή

5.    Κόμματα Βουλής

 

Θέμα: 

1. «Μέτρα ασφαλείας  στην ΛΑΡΚΟ».

2. «Έγγραφη διαμαρτυρία για το εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται από συγκεκριμένη προπαγάνδα και έχει σχέση με την τρομοκράτηση κατά επέκταση και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία».

 

   Κύριοι

   Η διαχρονική συνειδητή πολιτική απαξίωσης και εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Λάρυμνα να μεταμορφωθούν σε κάτεργο για τους εργαζόμενους. Το  γεγονός αυτό  έχει «πληρωθεί» με πολλά εργατικά «ατυχήματα», κάποια από αυτά πολύ σοβαρά, θανατηφόρα, καθώς και επαγγελματικές ασθένειες θανατηφόρες και μη .

 

   Σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση, τόσο στην προ ειδικής διαχείρισης περίοδο, όσο  κατά τον διορισμό της και μέχρι σήμερα, η  εγκατάλειψη έχει οξυνθεί.

 

   Συγκεκριμένα. Οι τιμές του νικελίου εδώ και δύο χρόνια είναι σε κερδοφόρα επίπεδα. Η ΛΑΡΚΟ όσο είναι σε καθεστώς «εκκαθάρισης εν λειτουργία» έχει χρηματοδοτηθεί έξτρα, έμμεσα και άμεσα, με 102 plus εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει εισπράξει από την λειτουργία και την παραγωγή της άλλα 140 plus εκατομμύρια ευρώ. Με αυτές τις τιμές και με αυτές τις εισπράξεις έπρεπε η εικόνα να είχε αλλάξει ριζικά, η ΛΑΡΚΟ να παράγει με ασφάλεια και να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος.

 

   Αυτό που βιώνουμε οι εργαζόμενοι είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι περισσότερες εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι σταματημένες  και σε καμία περίπτωση σε λειτουργική κατάσταση. Δεν πραγματοποιείται καμία ουσιαστική επισκευή π.χ. σε καμινάδα, ηλεκτροκάμινους (συμπεριλαμβανομένο και το γκρεμισμένο στέγαστρο), περιστροφικές,   PELLETS , Χαλυβουργία, γερανογέφυρες κ.α. Παράλληλα,  όσες εγκαταστάσεις λειτουργούν, λειτουργούν μετά βίας. Ενώ δεν έχουν δοθεί φόρμες, άρβυλα, γάλα, υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα Μ. Α. Π., (π.χ. φακοί, ειδικές μάσκες, φόρμες σκόνης κτλ), από τα οποία, ακόμη και αυτά που χορηγούνται με το «σταγονόμετρο»  δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στις συνθήκες εργασίας τους (π.χ. ποδιές προστασίας από το ρευστό μέταλλο κ.α.). 

 

   Η ανασφάλεια που «γεννά» από μόνη της η διαδικασία εκποίησης της ΛΑΡΚΟ για το αν θα συνεχίζει να λειτουργεί, αν θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι γεγονός που οξύνει αυτήν την κατάσταση. 

   Επιπρόσθετα με όλα αυτά, ορισμένοι,  είτε είναι  «ανεγκέφαλοι», είτε  εντολοδόχοι  διαφόρων κέντρων, με μεθοδευμένη κατά τη γνώμη μας προπαγάνδα τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα να  δημιουργούν πλήρη σύγχυση κατά τη διάρκεια της ήδη επικίνδυνης από τη φύση της, αλλά και από τις συνειδητές πολιτικές επιλογές απαξίωσης, εργασίας.

 

  Είτε από την πλευρά των εργαζομένων, είτε από την πλευρά του εργοδότη που στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ άμεσα είναι η Κυβέρνηση, η ανοχή είναι συνενοχή σε τέτοια περιστατικά. 

 

   Σε αυτή τη βάση, αναδεικνύοντας πιο συγκεκριμένα περιστατικά παρακάτω, σας καλούμε:

1.    Να πάρετε όλα τα μέτρα έτσι ώστε να χορηγηθούν όλα τα κατάλληλα Μ.Α.Π. Να χορηγηθούν γάλατα. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην Πανδημία  (έχουμε προτείνει συγκεκριμένα στην ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και «σφυράει αδιάφορα»).

2.    Να ελέγχονται και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας όλα τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική διαδικασία, να μην είναι κριτήριο το κόστος, αλλά η ασφάλεια (π.χ. σωλήνες  διαχείρισης του ρευστού μετάλλου). 

3.    Να σταματήσει η διαδικασία της εγκληματικής εκκαθάρισης και εκποίησης. Με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα να επισκευαστεί και να εκσυγχρονιστεί το σύνολο των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ. Με ασφάλεια στην εργασία να λειτουργήσει αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει. 

 

 Παράλληλα, σας ενημερώνουμε  και σας καλούμε να πάρετε άμεσα μέτρα, να κόψετε μία και έξω ανεπίτρεπτα περιστατικά όπως τα παρακάτω:

1.       Με αφορμή τη λήξη της ειδικής διαχείρισης (6/10/2021) και εκμεταλλευόμενοι κάποιοι το διαδικαστικό της παράτασης, ήρθαν καταγγελίες από εργαζόμενους πως στελέχη της επιχείρησης προπαγάνδιζαν ότι «στις 7 Οκτωβρίου η ΛΑΡΚΟ σταματάει η λειτουργία», την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους είπε  «θα υπάρξει βέβαιη παράταση για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί». Αυτό δημιούργησε πλήρη σύγχυση, τόσο στην εργασία όσο και στις οικογένειες των εργαζομένων σε ολόκληρη την περιοχή της Λοκρίδας .

   Χωρίς να έχουμε διαπιστώσει το στόμα ή τα στόματα που προπαγάνδιζαν τα παραπάνω, αλλά καταγγέλλοντας επισήμως ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό τρομοκράτησης, κάθε εβδομάδα κυκλοφορεί και «νέο σενάριο», σας καλούμε να δώσετε τέλος σε αυτή την κατάσταση. Και τέλος σε αυτή την κατάσταση μπορεί να δώσετε μόνο εάν τοποθετηθείτε γραπτώς στους εργαζόμενους για το τι έχετε σχεδιάσει έτσι ώστε να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα το αποτέλεσμα των διαγωνισμών,  η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες οι θέσεις εργασίας και ο μόχθος των εργαζομένων που χρωστάτε ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι. 

 

2.       Επίσης. Με αφορμή  δικαστική  διαμάχη μεταξύ συναδέλφων μας και ΛΑΡΚΟ για το παραλίγο δυστύχημα τον Οκτώβριο του 2018, ενός εργατικού ατυχήματος που επιφυλασσόμεθα αν μέχρι και σήμερα έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα που πρότεινε η Ε.Μ.Ν.Ε., μας ήρθαν καταγγελίες από εργαζόμενους ότι από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ  προπαγανδίζεται ότι «μετά το δικαστήριο θα απολύσουν τους συναδέλφους ή σε περίπτωση αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα υπάρξει εισήγηση να μην προσληφθούν οι συνάδελφοι στον επόμενο». 

   Σας καλούμε να πάρετε μέτρα να διερευνηθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και αν ισχύει, αυτοί που τα προπαγανδίζουν αυτά να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί και να εγγυηθεί από την πλευρά σας το δικαίωμα του καθενός χωρίς φόβο να απευθύνεται στη δικαιοσύνη.

 

Αναμένουμε άμεσα, γραπτώς και ανοιχτά προς τους εργαζόμενους τις ενέργειές σας. 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη