Επιστολή συνάντησης με τον Πρωθυπουργό από τη Συντονιστική Βόρειας Εύβοιας

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ 

ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Για επικοινωνία:

Τσιβίκας Χαράλαμπος 6984941948

mail: pyrkagies2021@gmail.com

 

Προς: Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως είναι γνωστό η περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας με τις πυρκαγιές του Αυγούστου υπέστη τεράστιες καταστροφές, τόσο στον φυσικό της πλούτο όσο και στους εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής με την εξαφάνιση επαγγελμάτων όπως οι ρετσινάδες, οι αγρότες, επαγγελματίες που επλήγησαν άμεσα. Στην κατάσταση αυτή πρέπει να προστεθούν τα σημαντικά προβλήματα υποδομών πολιτικής προστασίας της περιοχής που προυπήρχαν και επιβαρύνθηκαν δραματικά με τις πυρκαγιές.

Σήμερα τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές   η κατάσταση είναι δραματική για τα λαικά στρώματα τόσο για την ίδια την ζωή και την επιβίωση όσο και για τις υποδομές προστασίας απο πλημμύρες και άλλα καιρικά φαινόμενα που απειλούν όλη την περιοχή.

Μέχρι σήμερα παρά τις εξαγγελίες απο κυβερνητικά κλιμάκια και παράγοντες η κατάσταση ενδεικτικά έχει ως εξής:

·       Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα ΔΕΝ έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά,

·       Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.

·       ΔΕΝ έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, 

·       ΔΕΝ έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα,

·       Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν παρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών

·       Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους

·       ΔΕΝ έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε

 

Εμείς όλο αυτό το διάστημα αναπτύξαμε αγώνες διεκδίκησης, θέσαμε τα αιτήματά μας παντού, παλέψαμε για να παρουμε πίσω αυτά που χάσαμε ώστε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Για τους λόγους αυτούς, και κατόπιν ενημέρωσης που είχαμε απο δημοσιογραφικά μέσα για την επικείμενη επίσκεψή σας στην Βόρεια Εύβοια το Σάββατο 11/12, αιτούμαστε δια ζώσης συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας μαζί σας, προκειμένου να σας θέσουμε και από κοντά τα αιτήματα του λαού της Βόρειας Εύβοιας, αναμένοντας την τοποθέτησή σας επ’ αυτών.

 

Σας παραθέτουμε αναλυτικά το διεκδικητικό μας πλαίσιο αιτημάτων, που αφορά στην κάλυψη των αναγκών για την ζωή, την επιβίωση και την παραμονή στον τόπο του, για το λαό της Βόρειας Εύβοιας.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

·       Άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί η περιοχή μας και ο λαός κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Για να μην θρηνήσουμε τις ζωές που δεν θρηνήσαμε από τις πυρκαγιές

·       Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει σε εμάς και στα χωριά μας. Αποκατάσταση των υποδομών, οδικών αξόνων, αγροτικών δρόμων, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων (αντιδιαβρωτικά, αραίωση, αναδάσωση κλπ).

·       Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους για όσο χρόνο χρειαστεί.

·       Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

·       Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

·       Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·        Αποζημίωση στους ρετσινάδες για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση). 

·       Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

·       Απασχόληση όλων των ρετσινάδων, δασεργατών, ανέργων στα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα με αξιοπρεπείς συμβάσεις, με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.

·       Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων και δασεργατών με σταθερή σχέση εργασίας για τουλάχιστον 15 χρόνια, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

·       Απαγόρευση της υλοτόμησης όσο διαρκούν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Στη συνέχεια η υλοτόμηση να πραγματοποιηθεί από τους τοπικούς Συνεταιρισμούς(ΔΑΣΕ και Αναγκαστικούς)εξασφαλίζοντας παράλληλα την ξυλεία για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

·       Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

·       Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους ενέργειας για ένα χρόνο. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

·       Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία και όλα τα Δημοτικά Τέλη. Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος. Κατάργηση του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων.

 

·       Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για ένα χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.

 

·       Καμία ανατίμηση σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και οικιακής θέρμανσης.Επίδομα θέρμανσης για όλους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας

 

·       Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλους τους φυσικούς κινδύνους: πυρκαγιές, πλημμύρες σεισμούς, με έργα στο ύψος των αναγκών και επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Παράλληλα στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό σε Πυροσβεστική, Δασαρχεία για να μην έχουμε ξανά τα ίδια.

 

·       Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό του Κέντρου Υγείας, των Σχολείων και Προνοιακών δομών.

Στροφυλλιά

8/12/2021

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη