Ελληνική Λύση: «Χωρίς Ιατροδικαστική Υπηρεσία η Λαμία, εξαιτίας γραφειοκρατίας και λαθεμένης νοοτροπίας»



Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 585/27-10-2022 σχετικά με το θέμα «Χωρίς Ιατροδικαστική Υπηρεσία η Λαμία, εξαιτίας γραφειοκρατίας και λαθεμένης νοοτροπίας» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.


Δείτε την Ερώτηση εδώ:


 Θεσσαλονίκη, 25/10/2022


Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Χωρίς Ιατροδικαστική Υπηρεσία η Λαμία, εξαιτίας

γραφειοκρατίας και λαθεμένης νοοτροπίας»


Κύριε Υπουργέ,


Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες της Λαμίας, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει ο τρόπος λειτουργίας ή καλύτερα μη λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, η οποία προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες, ορθώνει προς τους πολίτες ένα τείχος γραφειοκρατίας που κρατά την συγκεκριμένη υπηρεσία κλειστή επί μέρες, υποχρεώνοντας πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν να καταφύγουν σε σχετικές υπηρεσίες άλλων όμορων νομών. Πιο συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Λαμίας έβγαλε απόφαση ότι δεν μπορούν να γίνουν νεκροψίες μέχρι νεοτέρας, παρ’ όλο που η υπηρεσία διαθέτει τρεις ιατροδικαστές, δυο νεκροτόμους και ακόμη μια διοικητική υπάλληλο, επειδή ο γραμματέας που ασχολούνταν με το πρωτόκολλο και τη δακτυλογράφηση εγγράφων αρρώστησε και ως εκ τούτου, κατά την άποψή της, μια ολόκληρη υπηρεσία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εξοργισμένοι οι ενδιαφερόμενοι προς εξυπηρέτηση πολίτες οι οποίοι «καίγονται» για μια νεκροψία νεκροτομή στην υπόθεσή τους, παραπέμπονται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Πατρών ή Λάρισας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Εξίσου εξοργισμένοι είναι και οι ιατροδικαστές των άλλων υπηρεσιών, οι οποίοι μέσα στον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν πρέπει να εξυπηρετήσουν και τις υποθέσεις της Λαμίας, που δε λειτουργεί. Η δε οργή τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν πληροφορούνται τον πραγματικό λόγο μη λειτουργίας και τη νοοτροπία που η αρμόδια Ιατροδικαστική Λαμίας υιοθετεί. Το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να δώσει απαντήσεις για αυτή την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία πολιτών, εξαιτίας της λάθους νοοτροπίας δημόσιου λειτουργού. Μια ολόκληρη δημόσια υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας ενός απλού υπαλλήλου της και να «κατεβάζει ρολά» αυθαίρετα και αναίτια. Μεγάλες οι ευθύνες του αρμόδιου Υπουργείου το οποίο οφείλει να δώσει απαντήσεις, αλλά και να επιβάλλει δημοσιοϋπαλληλικό ευπρεπισμό και συνέπεια σε ορισμένους.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποκαταστήσετε την εύρυθμη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας;

2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε διερευνητικές ενέργειες ελέγχου της ορθότητας της απόφασης περί αναστολής λειτουργίας μέχρι νεοτέρας της Ιατροδικαστικής Λαμίας, λόγω ασθενείας του γραμματέα της υπηρεσίας;


3. Τελικά, ο κρατικός μηχανισμός είναι έρμαιο των αυθαίρετων αποφάσεων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών; Υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών αλλά και των πεπραγμένων τους;


Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 
Δείτε τη σχετική απάντηση εδώ:

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ
& ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Τηλ. επικ.: 213 130 7633
213 130 7621
213 130 7628
Email: koinovouleftikos@justice.gov.gr


Αθήνα, 01- 12- 2022
Αρ. Πρωτ.: 255

Προς:
Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

Κοιν.: Βουλευτή: κ. Κ. Χήτα
(δια της αρμόδιας Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων)




Ερώτηση: 585/27-10-2022


Σε απάντηση της υπ’αριθ. 585/27-10-2022 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Κ. Χήτας, με θέμα: «Χωρίς Ιατροδικαστική Υπηρεσία η Λαμία», θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ευθύς μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν που αφορούσε την εντολή εκ μέρους της Προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας να μην γίνουν τόσο οι προγραμματισμένες ιατροδικαστικές πράξεις όσο και η έκτακτη νεκροψία ενός βρέφους πέντε μηνών, λόγω ασθένειας του γραμματέα της υπηρεσίας, εξέδωσε απόφαση αναστολής άσκησης καθηκόντων της Προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 παρ. 2 του ν.3528/2007, και η υπόθεση διερευνάται πειθαρχικά.
Επί του παρόντος έχουν ανατεθεί προσωρινά καθήκοντα αναπλήρωσης Προϊσταμένου σε έναν από τους υπηρετούντες Ιατροδικαστές.
Αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας σας γνωρίζουμε ότι η εν λόγω Υπηρεσία είναι πλήρως στελεχωμένη καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα κατανομή προσωπικού στην εν λόγω Υπηρεσία προβλέπονται επτά (7) οργανικές θέσεις, για τις οποίες ισχύουν τα ακόλουθα:
•μία (1) θέση Προϊσταμένου/ης κλάδου ΠΕ Ιατροδικαστών: υπηρετεί μία (1) Ιατροδικαστής
•δύο (2) θέσεις ΠΕ Ιατροδικαστών: Κατόπιν ενέργειών μας εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 31715οικ./5-8- 2021 (τ. ΑΣΕΠ 45) προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, βάσει της οποίας διορίστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας δύο (2) Ιατροδικαστές Δ΄ Τάξεως που έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα από τέλη Αυγούστου τρέχοντος έτους.
•δύο (2) θέσεις υπαλλήλων κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: υπηρετεί ένας (1) υπάλληλος με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων ενώ στο πλαίσιο του ετήσιου Προγραμματισμού Προσλήψεων για το έτος 2023, έχει ζητηθεί η έγκριση πλήρωσης και της δεύτερης θέσης του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.
 
2

•μία (1) θέση υπαλλήλου κλάδου ΔΕ Γενικών Καθηκόντων: υπηρετεί μία (1) υπάλληλος
•μία (1) θέση υπαλλήλου κλάδου ΥΕ Νεκροτόμων. Υπηρετεί μία (1) μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΥΕ Νεκροτόμων. Στον ίδιο κλάδο υπηρετεί και ένας (1) ακόμα υπάλληλος με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μηνών), πλήρους απασχόλησης.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι σχετικό νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών έχει ενταχθεί στον ρυθμιστικό προγραμματισμό του Υπουργείου, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας όλων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ



Με εντολή Υπουργού Ακριβές αντίγραφο
Η Προϊσταμένη του Γραφείου Γαβριέλα Σαρρή
κ.α.α
Η αρμόδια υπάλληλος Μαρία Νούλα
Αριθμός σελίδων εγγράφου: 2
Αριθμός σελίδων συνημμένων: 0
Σύνολο σελίδων: 2

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη