Φυσικό αέριο - Reuters: Στα 180 ευρώ το πλαφόν που συζητούν οι υπουργοί Ενέργειας

 


Φυσικό αέριο - Reuters: Στα 180 ευρώ το πλαφόν που συζητούν οι υπουργοί Ενέργειας


 Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.



Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες. Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Ενέργειας Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε πως 9 χώρες (μεταξύ τους η Ουγγαρία και η Γερμανία) δεν είναι σύμφωνες με το προτεινόμενο πλαφόν.


Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.



Νωρίτερα,  προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ  ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως μια πρόταση για πλαφόν στο αέριο κοντά στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά.


«Είμαστε σίγουροι ότι το προτεινόμενο πλαφόν στο αέριο θα λειτουργήσει ομαλά», διαμήνυσε ο υπουργός.


https://www.protothema.gr/economy/article/1320209/fusiko-aerio-reuters-sta-180-euro-to-plafon-pou-suzitoun-oi-upourgoi-energeias/


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη