Επέτειος απελευθέρωσης από τους Γερμανούς για Λαμία και Δομοκό

Επέτειος απελευθέρωσης από τους Γερμανούς για Λαμία και Δομοκό
 «Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος; Μπέρναρ Σω»
Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι:
Σχεδόν όλες οι πόλεις της χώρας γιορτάζουν την επέτειο της αποχώρησης των κατακτητών ναζί και του Γερμανικού στρατού το Φθινόπωρο του 1944. Η πόλη της Λαμίας γιορτάζει λοιπόν σήμερα, μαζί με την εορτή του πολιούχου της Ευαγγελιστή Αγίου Λουκά και την απελευθέρωσή της από στρατεύματα κατοχής που αποχώρησαν από την πόλη Λαμίας μια μέρα σαν σήμερα, πριν από 69 χρόνια. Η πόλη του Δομοκού εκκενώθηκε από τα κατοχικά ναζιστικά στρατεύματα των Γερμανών τρεις μέρες αργότερα, δηλαδή την 21η Οκτωβρίου του 1944, καθόσον όμως γνωρίζω καμία σχετική τελετή δεν λαμβάνει χώρα στην περιοχή για την απαλλαγή του τόπου από το βραχνά της ναζιστικής κυριαρχίας, πιθανότατα δε πολλοί να αγνοούν τη σημασία της παραπάνω επετείου.
Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Β. Καρέλη «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας - Η Ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού», όπου μπορείτε να ανακαλύψετε την ιστορία του τόπου μας:
«Οι Γερμανοί αποχωρούν από τη Λαμία, ανήμερα της γιορτής του Αγ. Λουκά, ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου 1944 και από το Δομοκό την 21η Οκτωβρίου του 1944. Κατά την απελευθέρωση της Λαμίας ο Αυστριακός στρατιώτης Ιωσήφ Μπλέχιγκερ απέτρεψε την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, καθώς επιφορτισμένος με το καθήκον της ανατίναξης, δεν εκτέλεσε την εντολή πυροδότησης των εκρηκτικών με τα οποία ήταν παγιδευμένη η πόλη, αποσυνδέοντας τα καλώδια. Ο Μπλέχιγκερ, πολιτογραφημένος πια Έλληνας με το όνομα Ηλίας Κόκκινος, τιμήθηκε για την πράξη του αυτή με το αργυρό μετάλλιο της πόλης και τιμητικό δίπλωμα, στον επίσημο εορτασμό της 18ης Οκτωβρίου 1979. Σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη της Λαμίας προσέφερε και ο Ιταλός στρατιώτης Ντίνο Ντεσιμόνε που έχει τεράστια συμβολή στο εγχείρημα αδρανοποίησης της ανατίναξης. Και ο Ντίνο Ντεσιμόνε έμεινε στη Λαμία μετά τον πόλεμο, δημιούργησε οικογένεια και πολιτογραφήθηκε Λαμιώτης».

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο του Δημήτρη Β. Καρέλη «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας - Η Ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού» ΕΔΩ.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη