Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νάκο Μπελλή στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού

Πλήθος κόσμου, με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο, κατέκλυσε το απόγευμα του Σαββάτου την πλατεία της Ομβριακής Δομοκού, μετατρέποντας την εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για να αποτίσει φόρο τιμής στον Νάκο Μπελλή, έναν από τους θρύλους του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή και τους συντρόφους του.
Το μεγάλο πλακάτ με τη φράση: «Τιμάμε και διδασκόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε στα χνάρια τους» έδινε το στίγμα, το οποίο συμπληρωνόταν από τα απανωτά συνθήματα που βροντοφώναζε η νεολαία «οι μαχητές της Ρούμελης δεν λύγισαν ποτέ δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», «ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».
Το μεγάλο ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων προκάλεσε η έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο με στοιχεία από το βιογραφικό και φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή, κομμουνιστή στον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ, αλλά και η έκθεση βιβλίου, στην οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βιβλίο με τίτλο: «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής, καμάρι της Ομβριακής. Νάκος Μπελλής Λαϊκός αγωνιστής, Καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Ταγματάρχης του ΔΣΕ» (έκδοση της Σύγχρονης Εποχής), το οποίο ετοίμασε η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις του δήμου Δομοκού μετά από συστηματική έρευνα και καταγραφή. Ήταν ενδεικτικό ότι πριν ακόμα προλάβει το βιβλίο να «βγει» από τις κούτες είχαν «φύγει» πάνω από 100 αντίτυπα.
Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης έκανε ο Αντώνης Αλεξός, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος. Ακολούθησε βιογραφική ανασκόπηση από τον Χρήστο Νιάνιο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακόμα διαβάστηκε μήνυμα που απέστειλε ο Ανέστης Μπελλής, γιος του Νάκου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση για λόγους υγείας, αλλά και μήνυμα του διευθυντή του Γυμνασίου Ομβριακής, Δημήτρη Κυριόπουλου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο δήμαρχος Δομοκού, Δημήτρης Τζιαχρήστας. Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν η παρουσίαση από λαϊκό συγκρότημα της νέας μελοποίησης του δημοτικού τραγουδιού με τον τίτλο «εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής, καμάρι της Ομβριακής».
Video of ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΚΟ ΜΠΕΛΛΗ
1 / 7

Καθήκον να «ξυπνήσουν» οι μνήμες

Προσερχόμενος στο χώρο της εκδήλωσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την εξής δήλωση:
«Η ιστορική μνήμη είναι παρούσα. Σήμερα από την Ομβριακή στην εκδήλωση τιμής για τον Νάκο Μπελλή, χτες στον Γράμμο, αύριο στον Γοργοπόταμο, μεθαύριο σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Είναι καθήκον μας να μιλήσουμε στη νεολαία, να ξυπνήσουμε τις μνήμες, τα θετικά και τα αρνητικά, είναι η ίδια η ιστορία των πατεράδων μας, των παππούδων μας, είναι το μέλλον αυτής της χώρας.
Χωρίς συμπεράσματα, χωρίς σωστές εκτιμήσεις για το τι συνέβη και το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων, δεν υπάρχει παρόν, δεν υπάρχει πολύ περισσότερο μέλλον.
Άρα, ο ρόλος μας είναι πάρα πολύ σημαντικός, η παρουσία μας σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη. Να κλείσουμε τα αυτιά στην επίθεση της οπισθοδρόμησης, της αντίδρασης, του αντικομμουνισμού, που προσπαθεί, λόγω του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων και στην πατρίδα μας και διεθνώς, να πάρει τη ρεβάνς, να απαντήσουμε αγωνιστικά, προοδευτικά, γιατί εκεί ανήκει το μέλλον της ανθρωπότητας».

Εκπληρώθηκε ένα χρέος!

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αντώνης Αλεξός, σημείωσε ότι μαζί με το Νάκο Μπελλή, δεκάδες Ομβριακήτες και Ομβριακήτισσες, όπως οι εκτελεσμένοι στη «Παπαράχη» ενώνονται με τους εκατοντάδες χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες και ηρωίδες που έβγαλε ο λαός μας, είναι αυτοί που δημιούργησαν και δημιουργούν την ιστορία της ταξικής πάλης στον τόπο μας. Είναι αυτοί που με λόγο και με έργο κατανόησαν ότι η ομορφιά του αγώνα είναι ακριβώς η συνεπής αγωνιστική στάση με επίγνωση των συνεπειών.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε ότι αποφασίστηκε από την ΤΕ Φθιώτιδας και τις Κομματικές Οργανώσεις με αφορμή τα 70χρονα του ΔΣΕ, αλλά και για να «μην περάσουν στη λήθη» ο Νίκος Μπελλής και η δράση του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στη περιοχή. Για τον λόγο αυτό από τους συντρόφους έγινε συστηματική έρευνα και καταγραφή των γεγονότων που αποτυπώνεται στο βιβλίο της ΤΕ Φθιώτιδας. Όπως σημείωσε, η ανάγνωσή του δεν αφορά μόνο τη γνώση των γεγονότων που δημιούργησαν σημαντικούς λαϊκούς αγωνιστές όπως ο Άρης Βελουχιώτης, ο Νάκος Μπελλής, ο Γιώργος Φράγκος, ο Γιώργης Γιαταγάνας, ο Κώστας Αμπλιανίτης, ο Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής) και τόσοι άλλοι. «Οι Κομματικές Οργανώσεις του δήμου Δομοκού που ετοίμασαν το βιβλίο, όπως και όλο το ΚΚΕ, επιχείρησαν να αναδείξουν τις αιτίες που δημιούργησαν τα γεγονότα, επιχείρησαν να εκθέσουν το μεγαλείο της δράσης του ΚΚΕ, μαζί και τα λάθη του, τις αδυναμίες στη στρατηγική που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση, συνολικά του αγώνα. Όλα αυτά χωρίς πνεύμα λαθολογίας, αλλά ειλικρινούς αποτίμησης».

Η κεντρική ομιλία 

«Η εκδήλωση όπως και η έκδοση του βιβλίου-βιογραφία του αποτελεί εκπλήρωση ενός καθυστερημένου χρέους τόσο στην ιστορία όσο και στον ίδιο τον Νάκο Μπελλή. Τιμώντας τον Νάκο Μπελλή τιμάμε ταυτόχρονα και τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της περιόδου που αποτέλεσε κορυφαία για το λαϊκό κίνημα, αφού σε αυτό εντάχθηκαν μαζικά ιδιαίτερα νέοι και νέες που πάλεψαν με το όπλο στο χέρι για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας», ανέφερε ο Κώστας Μπασδέκης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
«Αναδεικνύουμε την προσωπικότητα του Μπελλή – πρόσθεσε - γιατί στο πρόσωπο του συμπυκνώνονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας λαογέννητος αγωνιστής, που τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, αφού ξεκαθαρίζει στη συνείδησή του πού ανήκει ταξικά, αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».
Αναφερόμενος στη προσπάθεια ορισμένων στην περιοχή να παραχαραχτεί η ιστορία και η δράση του Μπελλή, κάτι που εκφράστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Δομοκού, με το «επιχείρημα» ότι «είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση 10 Ομβριακιτών από τους Ιταλούς, επειδή βρέθηκε με τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ στις 30 Νοεμβρίου 1942 στην Ομβριακή και μάλιστα, όπως λένε, ενώ γλεντούσε στην πλατεία, συγκρούστηκε με ιταλικό τμήμα σκοτώθηκαν δύο Ιταλοί και ως αντίποινα την επόμενη μέρα έκαναν τις εκτελέσεις», παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταρρίπτουν αυτά τα επιχειρήματα. Όπως τόνισε, «είναι παλιό το συγκεκριμένο επιχείρημα ότι για τις εκτελέσεις δεν φταίνε οι φυσικοί αυτουργοί δηλαδή οι φασίστες Ιταλοί, Γερμανοί, Βούλγαροι κατακτητές ούτε φυσικά οι ντόπιοι συνεργάτες τους, αλλά αυτοί που πολέμησαν εναντίον τους, δηλαδή οι αντάρτες του ΕΛΑΣ. Αυτό το επιχείρημα αναπτύχθηκε έντονα μετά την απελευθέρωση και τον εμφύλιο και στοχεύει σε όσους με το αίμα τους απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Επανέρχεται σήμερα με διάφορες παραλλαγές και στοχεύει στην αθώωση του φασισμού και του ναζισμού και των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει παγκόσμια. Το καλλιεργεί και η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραλλαγή του είναι η προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό όπως πρόσφατα παρακολουθήσαμε και στο Αντικομμουνιστικό συνέδριο της Εσθονίας.
Γι αυτό λέμε ότι οι λαοί πρέπει να αντισταθούν απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης και ξαναγραψίματος της ιστορίας».
«Ο Μπελλής – πρόσθεσε - είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές που συνδέθηκαν στην πορεία της ζωής τους με το ΚΚΕ και εντάχθηκαν στους αγώνες που το Κόμμα ήταν μπροστάρης.
Η δράση τους στην αντίσταση και στο ΔΣΕ αποτελεί για μας φάρο που φωτίζει την πορεία όσων θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στα χνάρια τους. Αντλούμε δύναμη και πείρα από τον αγώνα του ΔΣΕ».
«Είναι αναγκαίο να αναδείξουμε ότι δεν ασχολούμαστε με την ιστορία και τα πρόσωπα που την έγραψαν απλά για να κάνουμε μνημόσυνο αλλά γιατί αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδρανής μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει σήμερα εναντίον του οι μονοπωλιακοί όμιλοι οι εκμεταλλευτές του μόχθου του όλοι αυτοί που έχουν συγκεντρώσει τον υπέρογκο πλούτο της δουλειάς εκατομμυρίων εργατών».
«Αν τότε μπροστά στο λαό έμπαινε το δίλημμα: τις αλυσίδες ή τα όπλα, σήμερα στις νέες συνθήκες το δίλημμα παίρνει τη μορφή: με το κεφάλαιο ή με το λαό. Υποταγή στις αξιώσεις του κεφαλαίου που ευαγγελίζονται όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ή ρήξη και ανατροπή που προτρέπει το ΚΚΕ. Σε αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσει ο λαός μας και ιδιαίτερα η νεολαία, της οποίας το μέλλον έχουν προδιαγράψει με τα πιο μελανά χρώματα.
Στην υπόθεση της δικαίωσης των οραμάτων και των ιδανικών για τα οποία πάλεψαν οι προηγούμενες γενιές, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε σήμερα και εμείς, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό».
Video of ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΚΟ ΜΠΕΛΛΗ
1 / 8

Χαιρετίζει την εκδήλωση το Γυμνάσιο 

Μήνυμα του διευθυντή του Γυμνασίου Ομβριακής, Δημήτρη Κυριόπουλου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών προς την εκδήλωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για το Νάκο Μπελλή: «Το Γυμνάσιο Ομβριακής χαιρετίζει τη σημερινή εκδήλωση μνήμης για την αντίσταση του λαού μας μας σε κάθε λογής επιβολή. Το σχολείο μας έχει ήδη τιμήσει τον αγωνιστή Νάκο Μπελλή, και την ηρωική προσπάθεια των Ομβριακιτών συμπολιτών ενάντια στην φασιστική – ναζιστική μπότα των κατακτητών. Σε ειδική εκδήλωση απόδοσης τιμής οι μαθητές μας με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών έχουν δημιουργήσει βίντεο – ντοκιμαντέρ που βρίσκεται στο αρχείο του σχολείου και στη διάθεση του δήμου.
Πιστεύουμε ειλικρινά και διδάσκουμε σε καθημερινή βάση την συμφιλίωση αλλά και την αλληλεγγύη των ανθρώπων και των λαών, ώστε ο δικό μας τόπος να ανθίσει στη βάση του αλτρουισμού και της σύμπνοιας».


 http://www.902.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη