Επίκαιρη ερώτηση της Παναγιώτας Βράντζα για την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για τη Φέτα

Επίκαιρη ερώτηση της Παναγιώτας Βράντζα απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και τον πραγματικό κίνδυνο για τη φέτα.​
Αθήνα, 2017
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου  γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος  για τη Φέτα»

    Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν απρόθυμες να συνεχίσουν ακόμη και μακροχρόνιες συνεργασίες, με την αιτιολογία ότι δεν χρειάζονται γάλα. Σε αρκετές περιπτώσεις πλέον, οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς καθορισμένη τιμή, ενώ και όταν καθορίζεται τιμή, αυτή προσεγγίζει πολύ συχνά τα 0,80 ευρώ/λίτρο, για το πρόβειο, όταν μέχρι και το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες και οδηγούν τους παραγωγούς σε μείωση ζωικού κεφαλαίου.

    Διάχυτη είναι η αίσθηση μεταξύ των παραγωγών, ότι συντελείται «όργιο» παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων πρόβειου γάλακτος κατά βάση από χώρες της βαλκανικής, κυρίως λόγο της έλλειψης ελέγχων και αξιόπιστων ισοζυγίων.

    Το θέμα, πέραν της επίδρασής του σε ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και τη βιωσιμότητα χιλιάδων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αποτελεί και ένα μείζον ζήτημα για τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων ΠΟΠ ζωϊκής προέλευσης της χώρας μας, τη Φέτα.

    Μεταξύ των προδιαγραφών της φέτας, όπως αυτές καθορίζονται στην  Υπουργική Απόφαση 313025/11.01.1994 (ΦΕΚ 8 Β), είναι και η προέλευση του γάλακτος. Σύμφωνα με αυτήν, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη και της Φέτας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-    Προτίθεται να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την παραγωγή φέτας όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση.
-    Προτίθεται να υιοθετήσει τη χρήση μεικτών κλιμακίων ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά.


Η ερωτώσα Βουλευτής

Βράντζα Παναγιώτα
Share on Google Plus

About Lamia Times

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *