Ο Ανδρέας Εμπειρίκος

Του Θανάση Γκαρίλα
 Ο Ανδρεας Εμπειρικος (2 Σεπτεμβριου 1901-3 Αυγουστου 1975) ηταν Ελληνας ποιητης, ζωγραφος, φωτογραφος και ψυχαναλυτης. Γεννημενος στη Μπραιλα της Ρουμανιας,εγκατασταθηκε στη Ελλαδα το 1902 και αργοτερα παρακολουθησε μαθηματα φιλοσοφιας και αγγλικης φιλολογιας στο Πανεπιστημιο Αθηνων.Την περιοδο 1926-1931 εζησε στο Παρισι,.οπου συνδεθηκε με τον κυκλο των υπερρεαλιστων .Το 1931 εγκατασταθηκε οριστικα στην Ελλαδα, πραγματοποιωντας την πρωτη εμφανιση του στα ελληνικα γραμματα το 1935. Ως λογοτεχνης ανηκει στη γενια του 1930 και αποτελει έναν από τους σημαντικοτερους εκπροσωπους του ελληνικου υπερρεαλισμου.Χαρακτηριζεται, ως ενας από τους κατ εξοχην οραματιστες ποιητες , κατεχοντας περιοπτη θεση στον ελληνικο λογοτεχνικο κανονα ,παρα τη δυσπιστια με την οποια αντιμετωπιστηκε αρχικα το εργο του.Απο το συνολο του εργου του ξεχωριζει η πρωτη ποιητικη του συλλογη με τιτλο «Υψικαμινος» ως το πρωτο αμιγως υπερρεαλιστικο κειμενο στην Ελλαδα, ενώ αναμεσα στα πεζα εργα του, το τολμηρο ερωτογραφημα «Ο Μεγας Ανατολικος » που προκαλεσε αντιδρασεις για την ελευθεροστομια και το ερωτικο περιεχομενο του.Σημαντικο τμημα του εγου του εκδοθηκε μετα το θανατο του. Εργα του «ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ » « ΕΝΔΟΧΩΡΑ » «ΓΡΑΠΤΑ » «ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ » « Ο ΜΕΓΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ» « ΟΚΤΑΝΑ » « ΤΑ ΧΑΙΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ».

Το κειμενο που ακολουθει, εμπεριεχεται στη ποιητικη συλλογη «ΕΝΔΟΧΩΡΑ » …..Ω υπερωκεανιον τραγουδας και πλεχεις/ ασπρο στο σωμα σου και κιτρινο στις τσιμινιερες/ διοτι βαρεθηκες τα βρωμερα νερα των αγκυροβολιων/ εσυ που αγαπησες τις μακρινες σποραδες/ εσυ που σηκωσες τα πιο ψηλα μπαιρακια/εσυ που πλεχεις ξεκαθαρα στις πιο επικινδυνες σπηλιαδες/ χαιρε που αφηθηκες να γοητευτεις από τις σειρηνες/ χαιρε που δε φοβηθηκες ποτε τις συμπληγαδες…..

 Επί γενναίας Ελληνικής γης- Θανάσης Γκαρίλας


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη