Εν Δράσει: Λεηλασία - καταστροφή του άγριου τσαγιού και άλλων βοτάνων στην Όθρυ

Επιστολή με τίτλο "Λεηλασία - καταστροφή του άγριου τσαγιού και άλλων βοτάνων στην Όθρυ" απέστειλε στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Κα Γερακούδη η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα "Εν Δράσει".

Αναλυτικά:

Προς
1) Κα Γερακούδη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας
Σωκράτους 111 Τ.Κ 41336 ΛΑΡΙΣΑ
2) Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, Τσιμισκή 5 ΤΚ 41222 ΛΑΡΙΣΑ
3)Δ/νση Δασών Μαγνησίας - Δασαρχείο Αλμυρού
Κοιν: Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Αλμυρού

Θέμα: Λεηλασία - καταστροφή του άγριου τσαγιού και άλλων βοτάνων στην Όθρυ

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας κοινοποιήσουμε καταγγελίες πολλών συμπολιτών μας  και ενεργών πολιτών, για την αλόγιστη συλλογή – καταστροφή του άγριου τσαγιού του βουνού και άλλων βοτάνων που γίνεται  τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος στην  Όθρυ.

Η καταστροφή που συντελείται με την αλόγιστη και χωρίς περιορισμούς συλλογή του  άγριου τσαγιού του βουνού και των άλλων βοτάνων, είναι τόσο μεγάλη, που εάν δεν επέμβετε άμεσα, από του χρόνου θα υπάρχουν δείγματα τσαγιού και βοτάνων στην Όθρυ.
Το Δασαρχείο Αλμυρού εξέδωσε  την υπ. αρ. 1806/26-09-2011, ΔΑΣΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ –ΜΥΚΗΤΩΝ-ΚΛΩΝΩΝ-ΘΑΜΝΩΝ, ορίζει ρητά: Επιτρέπεται η συλλογή, την εποχή της ανθοφορίας-ωρίμανσης, η κοπή του στελέχους – απαγορευμένης της εκρίζωσης – ειδών του φυτού δυόσμος, θυμάρι, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σιδερίτη ή τσάι του βουνού ή ελληνικό τσάι, σκορπίδι, σπιθόχορτο, σπληνόχορτο. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών ανέρχεται μέχρι του ποσού του ½ κιλού κατ’ άτομο την ημέρα και μέχρι (2) δύο κιλά συνολικά του χρόνου. Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς άδεια του Δασαρχείου Αλμυρού.

Το Δασαρχείο Αλμυρού μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει καμία τέτοια άδεια, παρόλα αυτά τα τσουβάλια με το τσάι πάνε και έρχονται …..καθημερινά και το Δασαρχείο (στο οποίο υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι, δασοφύλακες, εννέα αγροφύλακες…) αγρόν ηγόραζε περί προστασίας!!!!

Η καταγγελία μας συνίσταται, στην συλλογή απεριορίστων κιλών τσαγιού και εμπορία αυτού (μέχρι και αλλοδαποί επιστρατεύονται…) και στην εκρίζωση αυτού (πληροφορούμαστε ότι εκριζώνεται από άγνοια αλλά και για μετέπειτα μεταφύτευση…). Ότι απομένει δε  από αυτή την επιδρομή,  αποτελειώνεται από τα ζώα που ανεξέλικτα βόσκουν σ’ όλο το βουνό.

Παρακαλούμε Κα Γερακούδη, να δώσετε άμεσα εντολή στις υπηρεσίες που εμπλέκονται και είναι επιφορτισμένες για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας στην Όθρυ, να παρέμβουν γιατί και η Όθρυ είναι Ελλάδα , είναι Θεσσαλία, είναι Μαγνησία…..
Με την ευκαιρία δε Κα Γερακούδη της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων στη θέση σας ως  Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και της ευαισθησίας που δείχνεται (εκ του μακρόθεν) για την Όθρυ , σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε  επί τέλους την περιοχή μας και την Όθρυ για να δείτε από κοντά, ότι και εδώ ζουν αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι, που έχουν προβλήματα και προσπαθούν από μόνοι τους να τα λύσουν, αλλά και να αναδείξουν και προστατέψουν τον τόπο τους.

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη