Οι θρυλικές πηγές του ποταμού Αχέροντα

Οι θρυλικές πηγές του ποταμού Αχέροντα
Στη Γλυκή της Θεσπρωτίας, ένα ιστορικό χωριό του Σουλίου και 2 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά, μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο, συναντάμε τις πηγές του θρυλικού Αχέροντα ποταμού.
Ο Αχέρων είναι ο ποταμός χωρίς χαρά, ο ποταμός της θλίψης, από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη, τη θλίψη του θανάτου, καθώς στην αρχαιότητα υπήρχε η πεποίθηση πως ο Αχέροντας ήταν ο ποταμός που διέσχιζαν οι ψυχές στο μακρινό, τελευταίο τους ταξίδι από την Αχερουσία λίμνη προς το βασίλειο του Άδη.
Ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον βαρκάρη Χάροντα, γιο του Ερέβους και της Νύκτας, στον οποίο εκείνες και έπρεπε να πληρώσουν τον οβολό τους για τη μεταφορά, πράγμα που όπως αναφέρει ο Λουκιανός, μόνο ο Μένιππος απέφυγε!
Στη δαντελωτή πορεία του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα, τον πύρινο ποταμό και Κωκυτό, τον ποταμό του θρήνου, κοντά στο αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος των Ιωαννίνων, άλλες από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς, όμως σημαντικές πηγές του ποταμού είναι αυτές του χωριού Βουβοπόταμος κοντά στη Γλυκή.
Εκεί, μέσα σε ένα μαγικό τοπίο κοντά στη χαράδρα του Αχέροντα, αναβλύζουν παντού τα νερά του ποταμού, από βράχους, ρίζες δέντρων και εκατοντάδες υπόγειες πηγές. Το θαυμαστό τοπίο, μέσα σε πυκνή καταπράσινη βλάστηση, διασχίζουν τα γαλαζοπράσινα νερά του Αχέροντα, που σε μαγεύουν με την ορμή και την κρυστάλλινη καθαρότητά τους!
Μια πηγή από κείνες στην Γλυκή, η ιστορία μας λέει πως ήταν καταραμένη και το νερό της δεν πινόταν καθώς ήταν πολύ πικρό, όμως ο Άγιος Δονάτος, σκότωσε το τερατώδες φίδι που την φαρμάκωνε και εξόρκισε το κακό με αποτέλεσμα η πηγή να ξαναβγάλει γλυκό και καθαρό νερό.
Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή αν σας φέρει ο δρόμος κοντά, καθώς εκτός από την μαγική βόλτα και πεζοπορία των δύο περίπου χιλιομέτρων των πηγών, έχετε  τη δυνατότητα να επιδοθείτε σε extreme sports όπως ράφτινγκ, κανό και ιππασία με αλογάκια της Πίνδου, αλλά και μικρά πόνυ, επίσης να γευτείτε τοπικά εδέσματα στις παραποτάμιες ταβέρνες της περιοχής ως τη γέφυρα της «Σκάλας Τζαβέλαινας».

Για το LamiaTimes.gr
Δημήτρης Β. Καρέλης

Copyright © Photos
























Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη