Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη

«Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.»
Η 3η του Σεπτέμβρη είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες επετείους της πατρίδας μας καθώς την ημέρα εκείνη έλαβαν χώρα δύο μεγάλα γεγονότα της Δημοκρατικής της Ιστορίας.
Στις 3 Σεπτέμβρη 1843 η επανάσταση του λαού και των Αγωνιστών της Απελευθέρωσης είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση του πρώτου ελληνικού Συντάγματος. Ήταν η πρώτη μεγάλη κοινωνική νίκη  απέναντι στην αυταρχική βαυαρική βασιλεία. Η πρώτη νίκη του διαχρονικού αγώνα για ουσιαστική κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 1974, ανήμερα της επετείου της Επανάστασης του 1843, ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκείνη η ημέρα σηματοδότησε αφενός το αποκορύφωμα των μακροχρόνιων προσπαθειών της Δημοκρατικής Παράταξης για ενιαία, δυναμική έκφραση με προοπτική εξουσίας, αφετέρου την αρχή μιας πορείας 39 χρόνων, που αναμφίβολα ταυτίστηκε με τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, την ουσιαστική αποκατάσταση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την κατοχύρωση  της θέσης της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Διαχρονικές διεκδικήσεις που εύγλωττα συνοψίστηκαν στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία -  Λαϊκή Κυριαρχία -  Κοινωνική Απελευθέρωση».
Αρχής γεννωμένης από τις  εκλογές του 1974, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τον ριζοσπαστισμό των αναδυόμενων πολιτικών και κοινωνικών στρωμάτων, που για χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο. Τους βασανισμένους από τη Χούντας, τη γενιά του 114, τους διωκόμενους από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, τη μικρομεσαία τάξη, τη νεολαία που διψούσε για μια νέα Ελλάδα. Το 1977, με το διπλασιασμό του ποσοστού του, άνοιξε ο δρόμος για την μεγάλη Αλλαγή, που πήρε σάρκα και οστά το 1981.
Οι εκλογές του 1981 αποτέλεσαν ορόσημο στην νεότερη ελληνική ιστορία καθώς  μετά από δεκαετίες η Δημοκρατική παράταξη ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, Ε.Σ.Υ., θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου, ισότητα των δύο φύλων, εκδημοκρατισμός της Εκπαίδευσης, αναδιανομή του πλούτου, αλματώδης αύξηση του επιπέδου διαβίωσης, υπερήφανη στάση στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναβάθμιση της θέσης των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, διεθνείς πρωτοβουλίες για την Ειρήνη είναι, συνοπτικά, μερικά μόνο από τα επιτεύγματα της περιόδου, αδιανόητα μέχρι τότε για τη χώρα μας.
Το ΠΑΣΟΚ άντεξε ακόμη και τις  μεθοδεύσεις ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και προσπάθειας ηθικής εξόντωσης του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου το «βρώμικο ʽ89» και επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία το 1993.
Το 1996 μετά τον θάνατο του Ανδρέα και την ανάληψη της ηγεσίας της παράταξης από τον Κώστα Σημίτη, εφαρμόστηκε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκσυγχρονισμού των δομών της χώρας που μαζί με την  ενσωμάτωση της στη ζώνη του ευρώ έβαλαν τα θεμέλια για την Ελλάδα του 21ου αιώνα . Μια Ελλάδα δυναμική, με ευρωπαϊκό κύρος και οικονομική ανάπτυξη.
Μετά την καταστροφική περίοδο Καραμανλή, μέσα σε ένα  ζοφερό κλίμα παγκοσμίως και με μία  Ευρώπη στην οποία κυριαρχούσαν οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες ηγεσίες των ισχυρών κρατών, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκαν να διαχειριστούν την χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Υπό το φάσμα της άμεσης  χρεοκοπίας, έλαβε πολύ δύσκολες, επώδυνες  και πολλές φορές άδικες αποφάσεις, έχοντας απέναντι του μία αντιπολίτευση η οποία είχε επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο λαϊκισμού. 
Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο σήκωσε το βάρος των αστοχιών όλου του Μεταπολιτευτικού οικοδομήματος. Ένα  άδικο βάρος,  δυσανάλογο με  τις ευθύνες που αναπόφευκτα έχει  για ορισμένα από τα σημερινά προβλήματα. Στις διπλές εκλογές του 2012 βρέθηκε στην τρίτη θέση με το ποσοστό του σε ιστορικά χαμηλά.
Σήμερα 39 χρόνια μετά είναι καιρός να υπάρξει μία ουσιαστική αποτίμηση αυτών των τεσσάρων δεκαετιών ζωή του Κινήματος. Μια αποτίμηση που θα περιλαμβάνει φυσικά αρκετές δόσεις αυτοκριτικής αλλά παράλληλα θα προάγει τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα και τους πολίτες της. Η σημερινή ημέρα οφείλει να αποτελέσει μία νέα αφετηρία, μία νέα επέτειο, που θα γιορτάζει τα επόμενα χρόνια η Δημοκρατική Παράταξη. Την επέτειο έναρξης της πορείας ανασύστασης  του ΠΑΣΟΚ και ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Με ενωτικό πνεύμα, ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επαναπροσέγγιση των λαϊκών στρωμάτων που τόσα χρόνια στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.
Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι ευθέως συνδεδεμένο με την πορεία της Ελλάδας. Θα ανέβει μαζί με τη χώρα. Είναι μια διπλή πρόκληση που αναλαμβάνουμε όλοι μας απέναντι στην Ιστορία.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη