Μνημείο Αμφικτυονιών-Αχιλλέα: Προλαβαίνουμε ΤΩΡΑ άλλη μια χαμένη ευκαιρία;


Προλαβαίνουμε ΤΩΡΑ
άλλη μια χαμένη ευκαιρία;
(Μνημείο Αμφικτυονιών-Αχιλλέα)
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗ

            Από μια σειρά χαμένων ευκαιριών ανάπτυξης του Δήμου Λαμιέων και της ευρύτερης περιοχής μας στον Πολιτισμό με Τουρισμό και διεθνή προβολή μας ξεχωρίζω αυτή της ανέγερσης ΜΝΗΜΕΙΟΥ Αμφικτυονιών στο ύψος της Ανθήλης.
            Από το 2012 έχω υποβάλει την σχετική ΑΝΑΦΟΡΑ μου στον Δήμο μας για την ανέγερση ΜΝΗΜΕΙΟΥ Αμφικτυονιών. Πέραν από τη διάδοση, ιδιαίτερα προς τους ΝΕΟΥΣ, της ΙΣΤΟΡΙΑΣ εδώ και στην ευρύτερη περιοχή μας, και την συγγραφή σχετικών βιβλίων προέχει και η προβολή χώρων και Ηρώων με την ανάδειξή τους με ΜΝΗΜΕΙΑ που καθημερινά θα είναι παρόντα στη ζωή όλων. Στο συγκεκριμένο θέμα πρότεινα τη θέση της Ανθήλης (όχι της αρχαίας αλλά της νέας) διότι πρόσφερε μια εξαίρετη θέση ΠΡΟΒΟΛΗΣ του ΜΝΗΜΕΙΟΥ σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη επέκταση της «ΕΘΝΙΚΗΣ» οδού του Ε65 που ακόμα ΔΕΝ είχε γίνει ΤΟΤΕ, το 2012, δύο ΧΡΟΝΙΑ πριν.
            ΖΗΤΗΣΑ εγκαίρως να ενεργοποιηθούν διαδικασίες του ΔΗΜΟΥ μας ώστε να προβλεφθεί και να γίνει ΕΚΕΙ στον ΚΟΜΒΟ Ανθήλης μια προέκταση – πλάτωμα στον υπό επέκταση Ε65 και να τοποθετηθεί ΕΚΕΙ το ΜΝΗΜΕΙΟ Αμφικτυονιών σε μια θέση από όπου θα είναι ΕΜΦΑΝΕΣ σε ΟΛΗ την περιοχή σε ντόπιους και ξένους και μαγνήτης να σταθούν να δουν, να πληροφορηθούν, να διαδώσουν την ΙΔΕΑ, να διαφημίσουν πανελληνίως και διεθνώς την ευρύτερη περιοχή όπου οι Πρώτες Αμφικτυονίες (στην ευρύτερη περιοχή όχι ακριβώς σε αυτό το σημείο που ήταν εκμεταλλεύσιμο μόνο λόγω στρατηγικής θέσης προβολής του) ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ και λειτούργησαν οι ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ.
            Το σχετικό δημοσίευμά μου και η ΑΝΑΦΟΡΑ μου έμειναν αναπάντητα και για αυτό επισκέφθηκα την Ανθήλη και ΝΕΑ Αναφορά με την κατάσταση υπογραφών 200 Ανθηλιωτών ΞΑΝΑ υπεβλήθη και στην Περιφέρεια Στερεάς με το ίδιο ΑΙΤΗΜΑ και στην Δημοτική Αρχή Λαμιέων προς ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
            Αυτή την ΑΝΑΦΟΡΑ Ανθηλιωτών την κατέθεσα ΚΑΙ στην Αθήνα στα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Ανάπτυξης στον Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό αλλά ΚΑΙ στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αφού με το περιεχόμενο της ΑΝΑΦΟΡΑΣ υπήρχε και η πρόσκληση προς εκπροσώπους της ένωσης να ενδιαφερθούν και να παραστούν σε εγκαίνια ΜΝΗΜΕΙΟΥ (όποτε ανεγερθεί).
            ΄Οταν το 2013 ΔΕΝ είχα ακόμα απάντηση, επανήλθα με ΑΝΑΦΟΡΑ μου και ΖΗΤΟΥΣΑ: α) να σταματήσει ο Δήμαρχος Λαμιέων ως Δημοτική Αρχή κ. Γεωργ. Κοτρωνιάς, την παραβίαση ευθέως ρητής εντολής του Συντάγματος που του ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ΑΠΑΝΤΑ όπως κάθε Αρχή σε Αναφορά ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ Πολίτη και ζητούσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το Πανεπιστήμιο που ΟΛΟ το 2012 ΟΥΔΕΝ είχε πράξει ούτε καν μία «συζήτηση» και β) γνωστοποιούσα την απόφασή μου να επισκεφθώ τη Δημαρχία και να ζητήσω εξηγήσεις για την έλλειψη απάντησης και σε άλλες αναφορές και μόνο έτσι και τότε μου απάντησε με... FAX «αμέσως» μετά από μήνες σιωπής του ο κύριος Δήμαρχος, ότι: μπήκε κονδύλι στον προϋπολογισμό. Βεβαίως ούτε όταν κατέθεσα την ΑΝΑΦΟΡΑ μου υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ Μνημείο Αμφικτυονιών, ούτε μέχρι σήμερα (2014) από το 2012 που κατέθεσα την Αναφορά μου και στη συνέχεια ΚΑΙ των Ανθηλιωτών υπάρχει ακόμα ΜΝΗΜΕΙΟ, ούτε έχω άλλη «καμία ενημέρωση» για το ΤΙ ΔΕΝ έγινε, ή έστω έγινε προς υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, είτε Πολίτη, είτε Ομάδας Πολιτών, είτε Αρχής.
            ΠΟΙΑ ήταν η ευκαιρία; ΠΡΙΝ ξεκινήσουν οι εργασίες της οδού στον ΚΟΜΒΟ ΕΠΡΕΠΕ να γίνουν εγκαίρως οι ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ από τον ΔΗΜΟ και τους αρμόδιους ώστε να προλάβουμε να συμπεριληφθεί μια σχετική ΜΕΛΕΤΗ για την κατασκευή του χώρου ΜΝΗΜΕΙΟΥ στο σημείο εκείνο, που θα υπήρχε ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ του σε όλη την περιοχή. Μήπως ΤΩΡΑ προλαβαίνουμε; Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ΚΑΙ με το Μνημείο του Διάκου στην Αλαμάνα όπου η «ΕΘΝΙΚΗ» οδός το έχει αποκλείσει από πρόσβαση σε αυτό ελλείψει σχετικής πρόβλεψης. Η ευκαιρία ήταν να προβλεφθεί ΘΕΣΗ για το ΜΝΗΜΕΙΟ, σε πλάτωμα του Ε65. Δυστυχώς από το 2012 που υπήρχε ακόμη χρόνος για τη σχετική μελέτη του χώρου στον κόμβο «Ανθήλης» για το ΜΝΗΜΕΙΟ Αμφικτυονιών ΟΥΔΕΝ έγινε. ΄Αλλο «ιστορία μας» με ή χωρίς Γνώση, άλλο ΠΡΟΒΟΛΗ της και Αξιοποίηση ΤΗΣ που ΔΕΝ έχει γίνει για το συγκεκριμένο ΜΝΗΜΕΙΟ. Ζήτησα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ όχι «σιωπή ή δικαιολογίες και... ιστορίες προεκλογικές». ΄Εχω αναλύσει και στις δύο αναφορές περισσότερα και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο.
            Είναι ακόμα ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ καιρός ή όχι; Υπόψη ότι άλλο πράγμα είναι η «κατ’ ανάθεση» εκτέλεση του ΄Εργου, άλλο η Μελέτη χωροθέτησης Μνημείου και διαγωνισμός. ΔΕΝ με πληροφόρησε η Τοπική Αρχή και ΟΥΔΕΙΣ ακόμη ΟΥΔΕΝ ΜΝΗΜΕΙΟ βλέπει που θα έπρεπε σχεδόν 2 χρόνια από την υποβολή ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ με επιμονή πολίτη να έχει ήδη ΣΤΗΘΕΙ. Σε περίοδο μάλιστα Ευρωεκλογών ένα τέτοιο Μνημείο ΕΔΩ αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία.
            Σχετικό ήταν και το αίτημά μου με νομίμως υποβληθείσα ΑΝΑΦΟΡΑ μου ΚΑΙ για το Μνημείο του ΝΤΟΠΙΟΥ ΄Ηρωα Αχιλλέα προς προβολή της περιοχής ΜΑΣ. Στον ΄Αγιο Λουκά το ... φερόμενο ως ... «άγαλμα» του Αχιλλέα είναι πράγματι στη θέα του «Μνημείο ΝΤΡΟΠΗΣ σε Πολεμιστή όλων των εποχών». Είτε στις Θερμοπύλες, είτε στην Ανθήλη, στο Κάστρο ή αλλού δεν είναι απλώς «ιστορία» αλλά ΧΡΕΟΣ προβολής και ποικίλης Αξιοποίησης στο ΤΩΡΑ και στο ΜΕΛΛΟΝ. Και μάλιστα εντασσόμενα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προβολής, πανελληνίως και διεθνώς της περιοχής μας, ως της «ΑΡΧΑΙΑΣ ιδιαίτερης ΠΑΤΡΙΔΑΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ» με Σχολή Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιό ΜΑΣ, που η τότε Υπουργός Παιδείας μου απάντησε ότι είναι «καινοτόμα ΣΧΟΛΗ» και πρέπει να ΙΔΡΥΘΕΙ, αλλά ΟΥΔΕΙΣ ΟΛΟ το κρίσιμο 2012 διορισμένος ή αιρετός «αξιωματούχος» εμφανίστηκε. Αν και δια του Τύπου και με Αναφορές μου ζητούσα να ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ το πρωτεύσαν Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και προς εξέλιξή του να πάμε στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, αλλά ΟΛΟΙ οι ΝΤΟΠΙΟΙ «αξιωματούχοι» όλο το ΚΡΙΣΙΜΟ 2012 είχαν εξαφανισθεί, και ουδείς εμφανίστηκε ούτε για να «απαντήσει», ούτε για να πράξει το παραμικρό. Και είναι χαρακτηριστικό της «συμπεριφοράς» Δημοτικής Αρχής, ότι ενώ είχα απάντηση μεν ΚΑΙ από την ΙΔ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων της Στερεάς μετά την αναφορά μου ΚΑΙ στο Υπουργείο, αλλά έλαβα ΚΑΙ από Τ.Ε.Ε. Στερεάς Ελλάδας θετική απάντηση για το άγαλμα του Αχιλλέα, παρέπεμπε σε διαγωνισμό μελέτης από αρμόδια Αρχή και το γνωστοποίησα, αλλά από την ...Δημαρχία ΟΥΔΕΝ «σημείο έστω ύπαρξής της ως Δημοτικής ΑΡΧΗΣ». Εκτός ΑΝ τον ... διαφημιζόμενο «σεβασμό προς το λαό» και ιδιαίτερα προς ΠΟΛΙΤΕΣ που ενδιαφέρονται για τα ΚΟΙΝΑ και ΕΝΕΡΓΟΥΝ τον «υλοποιεί» ως «αποκλειστικό δικαίωμα Δημάρχου» τις νομίμως υποβληθείσες ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ, πέραν των δημοσιευμάτων τους στον έγκριτο Τοπικό Τύπο να τις ρίχνει στα σκουπίδια της πλατείας... «λαού». Για τον τόπον Μνήμης του μαρτυρίου του ΔΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑ στη ΛΑΜΙΑ ακόμα περιμένω την απάντηση της Αρχής για την ΠΡΟΣΦΟΡΑ μου δαπάνης ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ που ΤΩΡΑ είναι μόνο «θέα ευτελισμού ΤΟΥ» ΜΕΣΑ στη ΛΑΜΙΑ πανελληνίως και διεθνώς. ΄Ισως προεκλογικά πράξει «κάτι».
            Περιμένω από ΠΟΙΟΝ, που δεν σέβεται θεσμό και Σύνταγμα και δεν έχει πράγματι Σεβασμό στους Πολίτες με ΠΡΑΞΗ κι όχι λόγια; ΄Οταν μάλιστα στο «αντιπροσωπευτικό μας σύστημα» οι Πολίτες που ενεργούν καθαρά για τα ΚΟΙΝΑ, το σέβονται περισσότερο από τους «αντιπροσώπους», αλλά το «δικαίωμα σφραγίδας τελικών αποφάσεων και πράξεων και έργων το έχουν δώσει στους «εκπροσώπους» και «αξιωματούχους», ακόμα και σε όσους δεν ενεργούν προς όφελος ΚΟΙΝΩΝ ή και καταστρέφουν και το χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει και προς δικό τους πολιτικό όφελος, προεκλογικά και μετεκλογικά. Δεν μπορεί όμως να μείνει έτσι. Συγκεκριμένα πρόσωπα εκτροπών και φθοράς θεσμών να ζημιώνουν τα κοινά με ανικανότητα και σκοπιμότητες και να φθείρουν τη λειτουργία του πολιτεύματος με ποικίλη εμφανή και αφανή φθορά Αξιών με τις συμπεριφορές τους, προεκλογικώς και μετεκλογικώς, γενικώς και τοπικώς.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη