«Με αφορμή την επέτειο του ξεσηκωμού του 1821», γράφει ο Δημήτρης Ζάχος

Με αφορμή την επέτειο του ξεσηκωμού του 1821
25η  Μαρτίου                                                                                  Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ
    <<Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης>> έλεγε η γιαγιά μου που είχε πάντα μια παροιμία για κάθε μήνα αλλά και κάθε κατάσταση.
    Χαρακτηριστικό του μήνα όμως η μεγάλη διπλή, εθνική και θρησκευτική γιορτή της 25ης Μαρτίου.
    Μεγάλος πανικός επικρατούσε στο σχολείο μας κάποτε. Οι δάσκαλοι μας τρέλαιναν στις πρόβες. Ακόμα θυμάμαι τα λόγια όλων αυτών των <<ασμάτων>> στην ώρα της Ωδικής. Τα περίφημα <<κλεφτόπουλα>> κάτι σαν τα τραγούδια της Βέμπο στην γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Τα σχολεία  φόραγαν τα γιορτινά τους. Σημαιάκια παντού, οι ήρωες της επανάστασης του ’21 <<καλοξεσκονισμένοι>> και κρεμασμένοι σε περίοπτες θέσεις. Και φυσικά, η περίφημη γιορτή με τα ποιήματα και τα σκετσάκια της. Ανάλογη προετοιμασία για τον Ευαγγελισμό, μια γιορτή αφιέρωμα στην παναγία μας με τους ύμνους και τα σχετικά ποιήματα.
    Αναπολώντας όλα αυτά , ρώτησα  φίλο μου δάσκαλο για τις προετοιμασίες που θα κάνουν στο δικό τους σχολείο λόγω της διπλής γιορτής.
    Με κοίταξε περίεργα και κούνησε το κεφάλι του.
    -<<Καλά φίλε μου είσαι βαθιά νυχτωμένος>> μου είπε(πρώτο αστροπελέκι στο κεφάλι μου)
-Ποια 25η Μαρτίου παιδάκι μου; Ποιος τη θυμάται; Το πολύ πολύ  να πάει ο διευθυντής και ο γυμναστής στην παρέλαση με τα μεγάλα παιδιά.
-Καλά ούτε ένα ποίημα μια γιορτή; Επέμεινα εγώ.
    -Αν έχουμε κανέναν καινούργιο δάσκαλο τότε τον αγγαρεύουμε. Και φυσικά με τον περιορισμό της ώρας. Το πολύ μισή ωρίτσα. (δεύτερο αστροπελέκι στο κεφάλι μου)
  -«Μα καλά» επέμενα εγώ, «κι η εθνική γιορτή, η αφιερωμένη σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι; Η η θρησκευτική μας γιορτή , ύμνος και αφιέρωμα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας;»
    -Μα τι λές φίλε μου; Εδώ μέχρι και εγκύκλιος ήρθε στο σχολείο να μη δημιουργούμε όξυνση σε προβλήματα εθνικής συνείδησης και να περάσουμε τη γιορτή(που είσαι καημένε Διάκο να δείς γιατί …σουβλίστηκες) Όσο για τη θρησκευτική γιορτή, μηνξεχνάμε και τις μειονότητες των μουσουλμάνων, μαρτύρων του Ιεχωβά και άθεων. Έχουμε πρόβλημα κι εκεί.(κοίτα που θα γίνουμε εμείς μειονότητα στην ίδια μας πατρίδα με την ίδια μας θρησκεία)
    Όπως καταλαβαίνεται μεθαύριο που τα κανάλια μας θα αρχίσουν τα περίφημα «γκάλοπ» του στυλ «τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου» μη γελάσετε με τις απαντήσεις των παιδιών μας. Καλύτερα να κλάψετε  η μάλλον να κλάψουμε όλοι μαζί για τα χάλιαμας. Γιατί σίγουρα κανείς δεν ξεχνά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την ημέρα των ζώων του …ποδιού του  ..νυχιού.Αλλά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μας ποιος να τις θυμάται τώρα….
    Κι όλοι εμείς δεν κάνουμε τίποτα απολύτως γι’ αυτό. Απλά καθόμαστε παθητικά και το δεχόμαστε. Ποιος φταίει λοιπόν; 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη