Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Δύναμη Ανατροπής σε Αντίξοες Συνθήκες

Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Δύναμη Ανατροπής σε Αντίξοες Συνθήκες
Στις 8 Μαρτίου 1910 καθιερώνεται η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αποτίνοντας φόρο τιμής στους αιματηρούς αγώνες των γυναικών για εργασιακή ισότητα, προστασία της μητέρας και του παιδιού, δικαίωμα ψήφου και για τον κοινό αγώνα κατά της ακρίβειας, που προκαλούσε η δίψα των μονοπωλίων για κέρδος. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γίνεται φωνή διαμαρτυρίας κατά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Γυναίκες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο συγκεντρώνονται για να διατυμπανίσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες άλλων ακτιβιστών.
Εκατό και πλέον χρόνια μετά την καθιέρωση του θεσμού οι αγώνες των γυναικών είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.
Η ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και αδιάκοπη διεκδίκηση φαντάζει τόσο επιτακτική όσο εκείνη των πρώτων φεμινιστικών κινημάτων. Ο πόλεμος των όπλων έχει εν μέρει αντικατασταθεί από τον πόλεμο των πολυεθνικών, των τραπεζών και του ανεξέλεγκτου φιλελευθερισμού και οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντίστασης.
Στις 8 Μαρτίου 2014, η Ελλάδα διανύει τον τέταρτο χρόνο ύφεσης, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής εξαθλίωσης καθ’ υπαγόρευση των μνημονιακών πολιτικών που ρημάζουν τον τόπο. Οι γυναίκες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα ως τα εύκολα θύματα και βλέπουν όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής και των δικαιωμάτων τους να λεηλατούνται. Η ανεργία, οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης που συνοδεύονται από ανύπαρκτη ασφάλιση και εξευτελιστικές αμοιβές, οι οριζόντιες φοροεπιδρομές, τα χαράτσια, η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν τις γυναίκες στην οικονομική ανέχεια και τους στερούν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους.
Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία πρωτοστατεί στην ανάδειξη και αναγνώριση του ρόλου των γυναικών. Χωρίς κούφιες υποσχέσεις και πομπώδεις δηλώσεις συμπαράστασης στους δίκαιους αγώνες των γυναικών, η δημοτική μας κίνηση μεταφράζει την ιδεολογία σε στάση ζωής στηρίζοντας την γυναικεία εκπροσώπηση στους αυτοδιοικητικούς φορείς και την αξιοποίηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, θέτοντας επικεφαλής του ψηφοδελτίου των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών την Μαρία Αντωνίου-Σιούτα. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη συμμετοχή μας στους αγώνες του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος, καθώς και στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, και ενώνουμε τις φωνές μας για την ανατροπή των μνημονίων και των καταστροφικών πολιτικών της Τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ που όχι μόνο στέκονται τροχοπέδη αλλά ενεργά ισοπεδώνουν το σύνολο του εργασιακού κόσμου υπονομεύοντας τον αγώνα των γυναικών για κοινωνική και επαγγελματική ισοτιμία.
Μπροστά σε αυτή τη βαρβαρότητα η δημοτική μας κίνηση παλεύει ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να ρίξει περισσότερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών όπως οι παιδικοί σταθμοί, να αντισταθεί στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δημοσίων αγαθών, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και να διευρύνει δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, και φροντιστήριο καθώς και η στήριξη της μητρότητας, η βοήθεια σε μονογονεϊκές οικογένειες και η περίθαλψη άστεγων και κακοποιημένων γυναικών.
Οι γυναίκες είναι πρωτοπόρες, είναι πηγή έμπνευσης, αντίστασης και ανατροπής των συνθηκών κοινωνικής εξαθλίωσης. Οι γυναίκες, ως κόρες, μάνες, σύζυγοι, εργαζόμενες, στέκονται στην πρώτη γραμμή, δηλώνουν παρούσες και δίνουν το έναυσμα για τον κοινωνικό αγώνα που θα ανατρέψει τις σύγχρονες πολιτικές και θα φέρει στο προσκήνιο την πραγματική ισότητα. Ηγούνται, τελικά, ενός αγώνα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει μέχρι να επέλθει η πολυπόθητη ανατροπή.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη