Σκοπός και όργανο ο πολίτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σκοπός και όργανο ο πολίτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) ο πολίτης δεν είναι ένας από τους παράγοντες. Είναι σκοπός και όργανο μαζί. Σκοπός, γιατί την ευτυχία, την ηθική και υλική ευημερία του θέλει και επιδιώκει η Τ.Α. Όργανο, γιατί η ευτυχία του πολίτη πηγάζει και εξαρτάται από τις δικές του δυνάμεις, τη συνείδησή του, την αυτενέργειά του, το συναίσθημα της ευθύνης του, το συνεργατικό του πνεύμα.
Σκοπός και όργανο, ο πολίτης στην Τ.Α. είναι το κινούμενο και το κινούν. Διαμορφώνει συνείδηση για το τι μπορεί να πράξει. Δέχεται κεντρίσματα για δράση. Ελευθερώνει τις κρυμμένες μέσα του δυνάμεις και τις διοχετεύει σε προσπάθειες κοινωφελείς. Διαφωτίζεται για αυτοβοήθεια.
Επομένως, ανάπτυξη στην Τ.Α. και την Περιφέρεια είναι η καλλιέργεια πνεύματος συνειδητής πρωτοβουλίας, δράσεως και συνεργασίας για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ανθρώπινων και φυσικών δυνατοτήτων της ομάδας προς αντιμετώπιση των αναγκών και την ανύψωση του εκπολιτιστικού της επιπέδου.
Πρέπει να αντιληφθούμε, να συνειδητοποιήσουμε και να βιώσουμε ότι η Τ.Α. είναι το εθνικό στημόνι που πάνω του υφαίνεται η ιερή υπόθεση που λέγεται καθημερινή ζωή του λαού και διαπλάθεται η πολιτιστική παράδοση του τόπου.
Ακόμη, να αντιληφθούν οι τοπικοί μας άρχοντες και πολιτικοί ταγοί ότι δεν απευθύνονται σε υπηκόους και οπαδούς, αλλά σε πολίτες ελεύθερους και συνειδητούς και ότι αναλαμβάνουν να ικανοποιήσουν αναγκαιότητες, τις οποίες οι ίδιοι πολίτες τούς αναθέτουν. Δεν μπορούν εν ονόματι του συμφέροντος του λαού να αφαιρούν το δικαίωμα της αυτονομίας του πολίτη στη διαχείριση των υποθέσεων της Τ.Α.
Είναι ανάγκη να προωθηθεί η ιδέα του συνεξουσιάζοντος πολίτη, του Ευρωπαίου πολίτη, με πολιτικό λόγο, πρωτοβουλία και συμμετοχή στα δρώμενα της Τ.Α. Ιδού γιατί η Τ.Α. ζητεί από τον κάθε πολίτη δράση και συνεργασία. Και θέλει οι ενέργειες αυτές να είναι συνειδητές. Να έχουν ρίζες βαθειές στις καρδιές και να στέκονται φωτεινές στο νου των μελών της.
Μόνο με τον άνθρωπο ενεργό και συνειδητό μέλος, πραγματικά ελεύθερο πολίτη, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη και η πρόοδος της Τ.Α. Ας το επιδιώξουν οι νέοι τοπικοί άρχοντες που θα προκύψουν από τις εκλογές, για να αναδειχθούν άξιοι ηγέτες πανάξιων πολιτών της Τ.Α.

kostasmitsios@yahoo.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη