Καταγραφή των Μνημείων της καθ’ ημάς Ανατολής

Αποκάλυψη και Υπεράσπιση της Πολυπολιτισμικής Κληρονομιάς της Ανατολής.

Το Ίδρυμα Χράντ Ντίνγκ[1], με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος ΙΙΙ του Διαλόγου της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, έχει ανακοινώσει την έναρξη του Προγράμματος με τίτλο:  «Αποκάλυψη και Υπεράσπιση της Πολυπολιτισμικής Κληρονομιάς της Ανατολής».

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί την εύρεση της ονομασίας και της τοποθεσίας με την χαρτογράφηση των εκκλησιών, σχολείων,μοναστηριών, κοιμητηρίων και νοσοκομείων (πρόσθετα και άλλων ευαγών ιδρυμάτων όπως π.χ. πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, ορφανοτροφείων, γηροκομείων, πτωχοκομείων κτλ.) στην Ανατολή που έχουν ανεγερθεί από Έλληνες, Αρμένιους, Εβραίους και Ασσύριους (σημ. Προφανώς η διάθεση φωτογραφιών των αναφερόμενων μνημείων έχει μεγάλη σημασία). Το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικό στην αναζωογόνηση και την διατήρηση της μνήμης των λαών αυτών και την ανοικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.  Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν την βάση της γνώσης για την ανάδειξη  της πολιτιστικής  κληρονομιάς της Ανατολής και θα συμβάλλουν με την κινητοποίηση της Κοινωνίας για την προστασία  όσων μνημείων έχουν διασωθεί  μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό. Ο αλληλεπιδραστικός χάρτης προβλέπεται να είναι διαθέσιμος από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Χραντ Ντίνγκ σε 15 μήνες, στο τέλος του Προγράμματος .
Το Πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με την συνεργασία του Ιδρύματος  Χράντ Ντίνγκ και της   Europa Nostra Τουρκίας.
Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (OIOΜΚΩ), καλεί  τα Σωματεία Μέλη της και κάθε πολίτη που διαθέτει περισσότερα στοιχεία για μνημεία της Καθ΄ημάς Ανατολής (όνομα μνημείου, χρήση, περιοχή,τοποθεσία, ιστορικό του μνημείου αν είναι γνωστό, παλιές και σημερινές φωτογραφίες του) να τα καταγράψει  στο επισυναπτόμενο έγγραφο και να τα αποστείλει στο mail της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) opsehellas@gmail.com με  θέμα: Καταγραφή Μνημείου
[1]Αρμένιος  υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δολοφονήθηκε αρχές του 2007 από το βαθύ κράτος της Τουρκίας
Περισσότερα και η φόρμα καταγραφής των μνημείων  στο http://mikrasiatis.gr/katagrafi-ton-mnimeion-tis-kath-imas-anatolis/

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη