Ερώτηση από τον Γιώργο Δημαρά για την ψήφιση της απλής αναλογικής

Κατατέθηκε σήμερα 5.8.15 στη Βουλή ερώτηση από τον βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Γιώργο Δημαρά σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφιση της απλής αναλογικής, που θα μπορούσε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αν ψηφιστεί από τα 2/3 των Βουλευτών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Ψήφιση της Απλής Αναλογικής ως εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές.

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις της χώρας δεν προχώρησαν στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος για αναλογική εκπροσώπηση στην Βουλή. Το επιχείρημα  ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν ήταν η ουσία, γνωρίζουμε  ότι με αυτόν τον τρόπο σκόπευαν στην αποκλειστική νομή της εξουσίας που τους παρείχαν τα διάφορα  εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, όπως και το ισχύον σύστημα με την πριμοδότηση  50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Για το ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την αριστερά και την πολιτική  οικολογία αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση ενός ανόθευτου  αναλογικού συστήματος που θα δίνει φωνή και τη δυνατότητα συμμετοχής στη Βουλή και σε μικρές πολιτικές δυνάμεις, κάτι που τους στερεί ο σημερινός εκλογικός νόμος με το επίσης απαράδεκτο ελάχιστο όριο του 3% για να μπει  ένα κόμμα στη Βουλή.

Η αλλαγή προς ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα αποτελεί προγραμματική  θέση του ΣΥΡΙΖΑ  και ένα από τα σημεία της προεκλογικής συμφωνίας με τους Οικολόγους Πράσινους (σημείο 10 εκ των 22).

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και η χώρα έχει μπει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας, κάτι που αποτελεί αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο με τη στήριξη και άλλων κομμάτων (πάνω από 200 βουλευτές), μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με το άρ.54, παρ.1 του Συντάγματος;


Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Δημαράς

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη