«Παύλος Μελάς», του Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Παύλος Μελάς
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου


Ο Π. Μελάς, αξιωματικός του Πυροβολικού, πρωτοπόρος και πρωτομάρτυρας της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους, αποτελεί πρότυπο εθνικού ήρωα.
Σε εποχή που ο ελληνισμός κινητοποιήθηκε για να σώσει τη Μακεδονία, ο Π. Μελάς με το όνομα καπετάν Μίκης Ζέζας (αρχικά των ονομάτων των παιδιών του Μιχάλη και Ζωής) μπήκε στα μακεδονικά εδάφη και μαζί με τους Μακεδόνες αγωνιστές κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επέκταση της βουλγαρικής προσηλυτιστικής δραστηριότητας και να διατηρήσουν τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας μας.
«Αναλαμβάνω αυτόν τον αγώνα με όλη μου την ψυχήν και με την ιδέαν ότι είμαι υποχρεωμένος να τον αναλάβω...». Με αυτό το φρόνημα ξεκίνησε για τη Μακεδονία στις 17 Αυγούστου 1904 για τρίτη και τελευταία φορά ο Π. Μελάς.
«Ενός ανδρός το αίμα, εάν ποτίσει το χώμα της Μακεδονίας, θα εξυπνήσωσιν οι κοιμώμενοι, θα εγκαρδιωθώσιν οι τρομοκρατηθέντες, θα φυτρώσωσιν επί της ευγενούς γης εκδικηταί και σωτήρες...». Και με το θάνατό του προσυπέγραψε τη διακήρυξή του.
«Σκέψου, τι τιμή να μπεις με τους πρώτους στη Μακεδονία και να κηρύξεις την ελευθερίαν...». Και μπήκε από τους πρώτους ο εκλεκτός προάγγελος της ελευθερίας στη Μακεδονία, για να διαλαλήσει στο πανελλήνιο ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται με ποταμούς αιμάτων.
Ιδού γιατί οι Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά την ιστορική μας κληρονομιά. Θεματοφύλακες μιας μοναδικής στον ευρωπαϊκό χώρο ιστορικής και πολιτιστικής δημιουργίας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αφήσουμε να γίνει έρμαιο διαφόρων σκοπιμοτήτων.
Γι’ αυτό επιβάλλεται οι δυνάμεις που έχουν συναίσθηση ευθύνης για το μέλλον αυτού του τόπου να ξεκινήσουν μια πανελλήνια σταυροφορία εθνικής αναγέννησης. Ένα πανελλήνιο κίνημα εθνικής αναγέννησης το απαιτούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι σημερινές περιστάσεις.
kostasmitsios@yahoo.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη