Η κορύφωση του Θείου Δράματος στην πόλη της Λαμίας

Με την παρουσία εκατοντάδων  πιστών κορυφώθηκε το Θείο Δράμα στην πόλη της Λαμίας με την  Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και την περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων.
            Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστάτησε στον Όρθρο του Μ. Σάββάτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και άλλων  εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων.  
            Ακολούθησε η  περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος , ενώ  ιδιαίτερη νότα συγκινήσεως σκόρπησε στην ατμόσφαιρα της Πόλης  η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, η οποία παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια,  τα οποία συνέθεσε και μελοποίησε ο Αρχιμουσικός κ. Δημήτριος Μαντάς, ο και διευθύνων αυτή.
            Στην συνέχεια  η Ιερά λιτανεία του Επιταφίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού κατευθύνθηκε στην Πλατεία Πάρκου όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση επτά Επιταφίων ομόρων Ενοριών.
            Ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε πατρικό χαιρετισμό, προς τους παρευρισκομένους πιστούς αναφέροντας χαρακτηριστικά:
          «Δεν ήθελε απόψε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να μας στερήσει την χαρά της μυσταγωγίας της Ιεράς Λιτανείας των Επιταφίων και της συναντήσεως. Τον Ευχαριστούμε.
          Τον παρακαλούμε να σταματήσει και όλα τα δεινά, τα οποία αντιμετωπίζουμε. Νικά τον θάνατο και την φθορά με τον θάνατό Του και με την Ανάστασή Του χαρίζει σε όλους εμάς ελπίδα, ότι ο Γολγοθάς όσο κι’ αν είναι ανηφορικός και πολυετής θα παραδώσει την πορεία εις την Ανάσταση.
          Είναι δέκα χρόνια τώρα που αντιμετωπίζουμε το δικό μας Γολγοθά και ως άτομα και ως κοινωνία και ως Έθνος και ως κόσμος. Απ’ αυτό τον Γολγοθά περνάνε πολλοί άνθρωποι, τους οποίους νιώθουμε, συναναστρεφόμαστε μαζί τους κατά δύναμιν. Κυρίως όμως ο λόγος της Εκκλησίας τους δίδει ελπίδα να μη δειλιάσουν, να συνεχίσουν τον καλό αγώνα. Ζούμε μία κρίση και ως κοινωνία ζούμε μία αλλοτρίωση της νέας εποχής. Οι ωραίες παραδόσεις που μας είχαν κοντά στην Πατρίδα και στην Εκκλησία μας δυστυχώς αποδυναμώνονται.
          Πρέπει αδελφοί μου ν’ Αναστηθούμε και να ξαναβρούμε τον παλαιό μας εαυτό. Τον άνθρωπο εκείνο τον καινούργιο, που πατάει γερά στα θεμέλια της Πίστεως και της Πατρίδος.
          Όλοι ξέρουμε ότι η Πατρίδα μας, ανέκαθεν, αλλά τον τελευταίο καιρό, ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά.
          Αυτά τα παιδιά μας οι Αξιωματικοί σήμερα κλαίνε μαζί με την Παναγία και τους γονείς τους και μαζί τους θλίβεται και ολόκληρη η Ελλάδα.
          Αυτή η μέρα της Μεγάλης Παρασκευής αποτυπώνεται και εις την ζωήν της Πατρίδος μας. Θρηνούμε αλλά πιστεύουμε και εις την Ανάσταση ως γεγονός, το οποίο πάντοτε ανέστησε το Έθνος μας.
          Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα χαρμολύπης. Η πορεία στην Πατρίδα μας πάντοτε εστέφετο απ’ αυτό το συναίσθημα. Λύπη για τα δεινά, χαρά δια την δύναμιν του Θεού, την γενναιότητα του Στρατού και την Ελπίδα του λαού.
          Ας διδαχθούμε αδελφοί μου ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από την Εκκλησία μας και την Πίστη μας και μάλιστα όταν αυτή είναι αγκαλιασμένη με την γλυκιά μας Πατρίδα, την Ένδοξη Ελλάδα.
          Μη φοβείσθε, όλα θα περάσουν. Δεν θα μας αφήσει ο Θεός να γονατίσουμε. Εί  Θεός μεθ' ημών ουδείς καθ' υμών. Και όπως λέγει και ο Προφητάναξ: «οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα».
          Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, Έτη πολλά σε όλους. Το Φως και η χαρά της Αναστάσεως να έλθει στα σπίτια σας, στον τόπο μας τον ευλογημένο και Ιστορικό και σε κάθε ψυχή».
Φωτό Imfth & Δημήτριος Ανάγνου

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη