Συνάντηση του Δημήτρη Βέττα με την Υπουργό κα Έφη Αχτσιόγλου

Πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2018 συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Βέττα με την Υπουργό κα Έφη Αχτσιόγλου.
Ο   κ.   Βέττας  κατέθεσε την  πρόταση  του  στην  Υπουργό,  η  οποία ενδεχομένως μπορεί  να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση  για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες  και  ελεύθερους επαγγελματίες, που δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης  και     με δυσανάλογες προς το εισόδημα τους εισφορές.
Η πρόταση αναφέρεται στον επαναυπολογισμό των εισφορών της σύνταξης, με βάση τη λογική του Νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή να υπολογιστούν οι οφειλόμενες εισφορές ως ποσοστό του εισοδήματος των ετών της οφειλής,  όπως αναλύεται στο κάτωθι παράδειγμα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΚΑ (ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΕ),  ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΤΤΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ:
ΑΣ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ  ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ ΓΙΑ  ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  ΕΠΤΑ  (7)  ετών.
Σήμερα η οφειλή υπολογίζεται ως εξής:
ΕΙΣΦΟΡΕΣ                                                      245,20*84 = 20.596,80Ε
ΤΕΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ                                             42% =   8.650,66Ε
ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ                          20.596,80*8%*(70/12) =   9.611,84Ε
  ΣΥΝΟΛΟ                                                                               38.854,30Ε
Εάν υπολογισθεί σύμφωνα με την πρόταση (για εισόδημα βάσει του μικρότερου προβλεπόμενου για κάθε έτος) τότε θα πλήρωνε:
ΕΙΣΦΟΡΕΣ                                                        167,95*84 = 14.107,80Ε
ΤΕΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ                                                             5.925,28Ε
ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ                             14.107,80*8%*(70/12) =  6.583,64Ε
ΣΥΝΟΛΟ                                                                                   26.616,72Ε

 Είναι λογικό πως σε κάθε είδους τέτοια παρέμβαση οφείλουμε να σεβαστούμε και να τηρήσουμε μια βασική προϋπόθεση και αυτή δεν είναι άλλη από την διατήρηση της ροής των εσόδων του ΕΦΚΑ, μέσω του ΚΕΑΟ. Η ροή των εσόδων προς τον ΕΦΚΑ δεν θα διαταραχθεί καθώς μετά τον επαναυπολογισμό,  προτείνεται  οι οφειλέτες να έχουν την υποχρέωση να τηρούν την πρότερή τους  ρύθμιση, δηλαδή τη ρύθμιση στο ύψος της πρώτης οφειλής (πριν τον επαναυπολογισμό) για τους επόμενους 24 ή 36 μήνες.
Ο επαναυπολογισμός των οφειλών εγκολπώνει την ηθική δικαίωση των οφειλετών από τη μια πλευρά, καθώς αναγνωρίζει ότι οι οφειλέτες δεν μπορούσαν λόγω οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις πληρωμές και από την άλλη δίνει μια βιώσιμη λύση τόσο στους οφειλέτες, όσο και στο Δημόσιο να εισπράττει τα οφειλόμενα.
Η   Υπουργός κα Αχτσιόγλου απάντησε  ότι υπάρχει  πρόθεση  να  επεξεργασθούν  την   πρόταση για  τον επαναυπολογισμό των οφειλών.
Επίσης,  ο  Βουλευτής  έθιξε το θέμα  των  εργατικών κατοικιών στις  περιοχές της Λαμίας, Στυλίδας, Δομοκού και Μακρακώμης .
Ζήτησε   να   γίνει  καταγραφή  του συνόλου των  προβλημάτων των εργατικών κατοικιών, να   συνταχθεί  οικονομοτεχνική  μελέτη  για  την  επισκευή   των  φθορών που έχουν   υποστεί    και  τέλος   να   διατεθούν  σε   οικογένειες που δεν έχουν   κατοικία  με  προτεραιότητα  σε  τρίτεκνους και πολύτεκνους. 
Η   Υπουργός  κα  Αχτσιόγλου ενημέρωσε  τον  κ. Βέττα  ότι  υπάρχουν  κονδύλια, τα  οποία  μπορούν  να  διατεθούν από τον ΟΑΕΔ  για  τις  επισκευές  φθορών των εργατικών  κατοικιών  και  όσες από τις  αδιάθετες κατοικίες δεν εμπλέκονται σε δικαστικές   διαδικασίες θα γίνει προσπάθεια να διατεθούν.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΒΕΤΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη