Ο Βουλευτής κ. Θανάσης Μιχελής για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης

Βουλευτή Θανάση Μιχελή

Εθνική Αντίσταση – Γοργοπόταμος 1942

Συμπληρώνονται σήμερα 76 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Της πρώτης μεγάλης σημασίας αντιστασιακής ενέργειας των Ελλήνων Αγωνιστών κατά της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής.
Οι πολυάριθμες συγκροτημένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ με τον Άρη Βελουχιώτη, που δέσποζαν στη χώρα και ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα, δυνάμεις του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και εξειδικευμένοι ολιγάριθμοι Άγγλοι σαμποτέρ, στις 25 Νοέμβρη 1942 ανατίναξαν τη γέφυρα, διακόπτοντας τη σιδηροδρομική σύνδεση βορά-νότου. Μια στρατιωτική ενέργεια σημαντικής βαρύτητας.
Σημαντικότερης πολιτικής σημασίας όμως ήταν η προσπάθεια μιας πρώτης κοινής δράσης των Ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εποχή επίπονης κατοχής και θυσιών του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα μετά τα πρώτα κατοχικά χρόνια στα οποία σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου έσπευσε να συμμαχήσει και υπηρετήσει τους κατακτητές, είτε στην “καλύτερη περίπτωση” έμεινε αδρανής.
Μετά την απελευθέρωση, δυστυχώς για τον τόπο και το λαό μας, η Αγγλική πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”, που από την κατοχή προετοιμάζονταν, επικράτησε της απαιτούμενης πολιτικής ευθυκρισίας και σύνεσης των Ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, οδηγώντας τα πράγματα στον εμφύλιο πόλεμο. Ένα πόλεμο που θα χαράξει ανεξίτηλα την μετέπειτα πολιτική ζωή της χώρας. Θα περιθωριοποιήσει τους μισούς Έλληνες, αυτούς που πρωτοστάτησαν στην Εθνική Αντίσταση και θα οδηγήσει στη συγκρότηση ενός μετεμφυλιακού κράτους διώξεων, βίας και νοθείας. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν 40 χρόνια για να αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση το 1982, που και σήμερα τιμούμε. Ούτε μπορεί να ξεχαστεί ο εορτασμός της επετείου το 1964, που αιματοκυλίστηκε με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, από έκρηξη “ξεχασμένης” νάρκας.
Πέραν από κάθε τιμή και αναπόληση των αγώνων και θυσιών, αναγκαία  είναι τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.   

25 Νοεμβρίου 2018




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη