To Pinot noir είναι ένα μαύρο κρασοστάφυλο, μια ποικιλία του είδους Vitis vinifera . Το όνομα επίσης αναφέρεται στους οίνους που δημιουργήθηκαν κυρίως από ποικιλίες Pinot Noir.
Το όνομά του προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις Pinot «πεύκο» και noir «μαύρο» και υπαινίσσεται την ποικιλία σταφυλιού με το σκούρο μωβ χρώμα και τα πυκνά συγκεντρωμένα με σχήμα σαν κουκουνάρι τσαμπιά του.
Οι ποικιλίες Pinot noir καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ως επί το πλείστον στις ψυχρότερες περιοχές, αλλά το σταφύλι αυτό κατά κύριο λόγο σχετίζεται με την Βουργουνδία στην Αλσατία, μια πολύ γνωστή περιοχή της Γαλλίας .
Το Pinot Noir γνωρίζει μεγάλη άνθιση και καλλιεργείται εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως η Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, όσο και σε αρκετές χώρες του Νέου Κόσμου (ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Νότια Αφρική). Σε αρκετές περιοχές είναι γνωστό με τοπικές παραλλαγές του ονόματός του, για παράδειγμα στην Ιταλία θα το ζητήσουμε ως Pinot Nero, ενώ στην Νότια Αφρική θα συναντήσουμε το Pinotage.
Είναι ευρέως διαδεδομένο και θεωρείται ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, είναι όμως μια δύσκολη ποικιλία για να καλλιεργηθεί και να μετατραπεί σε ένα άριστο κρασί.
Το Pinot Noir είναι ένα κρασί μεγάλης έντασης, ισορροπίας και δομής με βάθος και συγκέντρωση, ισορροπημένα, φρέσκια οξύτητα και ορυκτά με δελεαστικό μπουκέτο σύνθετων αρωμάτων .
Πρόκειται για ένα κρασί με διαυγές ρουμπινί χρώμα, ελαφρύ σώμα, υψηλή οξύτητα, ευγενικές ταννίνες, και κομψά αρώματα από κόκκινα φρούτα και άγρια κεράσια, μπαχαρικά και δαμάσκηνα, σμέουρα, νότες κακάο και με την δροσερή οξύτητα του ελκύει κάθε ουρανίσκο!
Απολαύστε το σε ιδανική θερμοκρασία δωματίου (18 °C) καθώς είναι εξαιρετικό με ψητά κρέατα όπως το μοσχαρίσιο ή ψητό σχάρας καθώς και γαλλικά τυριά όπως το Blue Cheese, αλλά και όλα τα κίτρινα και λευκά τυριά.
Δημήτρης Β. Καρέλης