Η Φθιώτιδα αποχαιρέτησε τον Ποιμενάρχη της

Πλήθος κόσμου, Ιεραρχών και Ιερέων αποχαιρέτησαν τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας . Η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Εν συνεχεία και σύμφωνα με την πρέπουσα απόδοση τιμών στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη ακολούθησε η περιφορά του Ιερού Σκηνώματος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνοδεία Στρατιωτικών αγημάτων και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων από την Ιερά Μητρόπολη έως την πλατεία Διάκου, προκειμένου να μεταφερθεί εν πομπή αυτοκινήτων από την πλατεία Πάρκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου και θα ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του.
Τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διάβασε ο Αρχιγραμματέας, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης.

«Η καρδία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικολάου σταμάτησε αιφνιδίως να χτυπά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 27η του μηνός Ιουλίου, μία μόλις ημέρα μετά την συμπλήρωση 46 ετών από τότε που εισήλθε στην αγία Ιερωσύνη. Αυτός ο αιφνιδιασμός υπενθυμίζει σε όλους μας τον προτρεπτικό Κυριακό Λόγο «γρηγορείτε ουν οτι ουκ οίδατε την ημέραν ουδέ την ώραν εν η ο υιός του ανθρώπου έρχεται», τον οποίο λόγο ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος είχε πιστεύσει και διαρκώς αγωνιζόταν να ευρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο Φθιώτιδος Νικόλαος γνώριζε ποιος είναι και ποιους διακονεί. Γι’ αυτό και σε όλα ήταν μπροστά. Εργάστηκε και γι’ αυτό ποτέ δεν έμεινε μόνος».

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Περιστερίου κ. Κλήμης, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Θηβών κ. Γεώργιος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Θεσπιών κ. Συμεών, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, οι Μητροπολίτες Κηφισίας κ. Κύριλος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος,Γλυφάδας κ.Αντώνιος, Ιλίου και Αχαρνών κ.Αθηναγόρας, Εδέσσης κ.Ιωήλ, Σινά και Ραιθώ κ.Δαμιανός, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ, Κερκύρας κ.Νεκτάριος και ο Μητροπολίτης Μουάνζας Ιερώνυμος από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
-----------
Με δάκρυα στα μάτια και θλίψη ανείπωτη,  υπό τους πένθιμους ήχους των καμπαναριών ολοκλήρου της πόλεως Λαμίας, το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου,  ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος  και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συμπραστατούμενοι από τους Κληρικούς, τους Άρχοντες και τον πενθηφόρο Λαό της Φθιώτιδος, υποδέχθηκαν το σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, στο ύψος  του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας.

            Εν πομπή έφθασαν στον Καθεδρικό Ναό , όπου ετέθη το σκήνωμα σε λαϊκό προσκύνημα και ευθύς αμέσως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

            Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας με αμείωτο ρυθμό περνούν συνεχώς από το Ναό προκειμένου να ασπασθούν για τελευταία φορά την χείρα του Ποιμενάρχου μας και να λάβουν την Αρχιερατική ευχή του πνευματικού μας Πατέρα, δίδοντάς του τον ασπασμό της αγάπης και του σεβασμού. Ανελλιπώς οι Ιερείς διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο, ως είθισται κατά την τάξη της Εκκλησίας μας.

            Στις 9:00 το βράδυ της Κυριακής ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων των Κληρικών των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, πνευματικών τέκνων και συνεργατών του μακαριστού Ποιμενάρχου μας.

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε με λόγια συγκινητικά για τον Ποιμενάρχη μας,  αναφερόμενος στην αδελφική τους σχέση και σκιαγραφώντας δι'ολίγον την αγιασμένη και αγιοπνευματική  προσωπικότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

            «Είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη στιγμή για τον καθέναν από εμάς. Ένα συλλείτουργο ξεχωριστό για όσους λάβαμε μέρος τούτη τη βραδιά σε αυτή την αγρυπνία.

            Είναι έτσι το σχέδιο του Θεού, που πολλές φορές μας εκπλήττει και μας πονά ο χωρισμός ο σωματικός με τον αγαπημένο αδελφό με τον πεφιλημένο πατέρα σας με τον συλλειτουργό και Επίσκοπο και κανείς δεν μπορεί να πει το γιατί, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι συλλειτουργήσαμε μαζί και τούτη τη φορά,  γιατί έτσι είναι η πίστη μας, η εμπειρία της ζωής μας,  το μυστήριο της Ευχαριστίας.






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη