Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2020
Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.
«Η ΔΕΔΑ, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να αποκτήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:
Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας
Την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου
Περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Η α΄ φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων σε αυτές τις τρεις πρώτες περιφέρειες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020. 
Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.
«Αναγνωρίζουμε ότι, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιες αστοχίες τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και στη «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους» επεσήμανε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Εμείς, ως νέα διοίκηση, έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ένα «restart», υπογράφοντας μια «συμφωνία αλήθειας» τόσο με τους πολίτες και μελλοντικούς χρήστες όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ».
Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί  «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, επενδύοντας στην καινοτομία. Ταυτόχρονα, τα δίκτυά της έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν:
Τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ
  • Η δημιουργία εξόδων του TAP
  • Η χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG)
  • Η χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. «Τα έργα της ΔΕΔΑ, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περιοχές που πλήττονται μακροχρόνια από την κρίση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα δώσουν κίνητρα για επιστροφή στη χώρα επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί σε όμορες χώρες εξαιτίας και του ακριβού κόστους ενέργειας», σημείωσε ο κ. Τσάκας προσθέτοντας ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για μία δίκαιη και οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη