Παπαγόρας Αντώνιος: Η κυβέρνηση dealer συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η κυβέρνηση dealer συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επειδή τα βαρύγδουπα άρθρα δοκιμιακού χαρακτήρα κουράζουν για θέματα τέτοιας σοβαρότητας ας μπούμε κατευθείαν στο «ψητό».

Τα δεδομένα είναι αμείλικτα:

Σε μία σειρά τίτλων σπουδών δημοσίων ιδρυμάτων δεν έχουν αποδοθεί ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα.
Κυρίως σε τίτλους ιδρυμάτων με έδρα τους την επαρχία όπου επελέγη η πληθωριστική ανάπτυξη τριτοβάθμιων ιδρυμάτων αντί η στρατηγική αποκέντρωση των ιδρυμάτων. Έτσι βρέθηκαν πόλεις της επαρχίας με τμήματα που προσφέρουν τίτλους σπουδών «λίγο από όλα» αντί του να αποκεντρωθούν ιδρύματα, σχολές και τμήματα από το κέντρο προς αυτή. Παράλληλα, σε αυτά τα παιδιά που επέλεξαν να φοιτήσουν σε δημόσια ανώτατα ιδρύματα δημιουργήθηκαν δίκαιες προσδοκίες αλλά παραμένουν όμηροι της μη απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Εισαγάγεται εκ νέου η βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το σύστημα επιλογής λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού των μαθητών. Ή αλλιώς με όρους προσφοράς και ζήτησης. Τα ιδρύματα προσφέρουν θέσεις και επιλέγονται οι υποψήφιοι κατά σειρά των προτιμήσεών που οι ίδιοι έχουν εκδηλώσει και της κατάταξής τους. Ως εκ τούτου το σύστημα μοριοδότησης δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την επάρκεια τους να αποδώσουν ακαδημαϊκά αλλά με μία κατάταξη τους. Άλλωστε, κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να εισαγθεί αν παράλληλα δεν έχει αποφοιτήσει από το λύκειο. Το να λέει η κυβέρνηση ότι οι υποψήφιοι φοιτητές και πολίτες του, καλώς παίρνουν απολυτήριο λυκείου – άρα ξεπερνούν το 10 σε όλα τα μαθήματα – αλλά δεν μπορούν να φοιτήσουν στα δημόσια ιδρύματα, αποτελεί υποκρισία και πολιτική γελοιότητα.

Αναγνωρίζονται τίτλοι ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν χωρίς καν εποπτικό φορέα.
Μάλιστα, χωρίς καν ο τίτλος τους να έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως πάροχοι τίτλων από ιδρύματα της αλλοδαπής. Άλλωστε αυτό και τα ίδια διαφημιστικά ισχυρίζονται.

Θα μπορούσαν τα παραπάνω να αναλυθούν και να εξηγηθούν περισσότερο αλλά ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι αυτός. Είναι να δείξει ότι με τις κυβερνητικές αποφάσεις το δημόσιο ίδρυμα απαξιώνεται πλήρως. Αρκεί για να αναλογιστούμε το μέγεθος της υποκρισίας, ότι οι νέοι που δεν θεωρούνται κατάλληλοι για να φοιτήσουν στα ιδρύματα της κυρίως της επαρχίας, που αν επιλεγούν πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, θα έχουν αν επιλέξουν να πληρώσουν σε ιδιωτικά κολέγια χωρίς να υπάρχει εποπτεύουσα αρχή λειτουργίας, όπου διδάσκουν απλοί απόφοιτοι άλλων ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση αποδεδειγμένα δεν αντιλαμβάνεται την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως παιδεία και δεν την αντιλαμβάνεται ως μοχλό πραγματικής ανάπτυξης. Προκύπτει όμως από τα παραπάνω ότι δεν την ενδιαφέρει και το μέλλον των επαρχιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία νομοτελειακά θα απαξιωθούν πλήρως.

Αποτελεί δε ντροπή και για τους κυβερνητικούς βουλευτές της επαρχίας που κύρωσαν μία τέτοια διάταξη, δημιουργόντας τετελεσμένα που δύσκολα θα μπορούν να διορθωθούν στο μέλλον. Και δεν θα δυσκολευτούν στο μέλλον να μιλήσουν για το πόση «πλάτη» βάζουν για τα ιδρύματα της περιφέρειάς τους σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας.

Οι κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν αντί να προσπαθήσουν να λύσουν τις υπαρκτές αδυναμίες των δημοσίων ιδρυμάτων, επέλεξαν να κάνουν τους εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων σε μία πρωτοφανή πληρωμή γραμματίων απέναντι σε συμφέροντα.


Παπαγόρας Αντώνιος
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη