Εξιχνιάσθηκαν κλοπές και φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας Φθιώτιδας

Λαμία, 7 Ιουνίου 2018
Παρουσίαση σχετικά με αποδόμηση εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου, τα μέλη του οποίου διέπρατταν συστηματικά κλοπές και φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας Φθιώτιδας
Εξιχνιάσθηκαν συνολικά (558) κλοπές και φθορές μετασχηματιστών, με το βάρος του κλεμμένου χαλκού να υπερβαίνει τους (93) τόνους και τη συνολική ζημιά που υπέστη η Δ.Ε.Η. να ξεπερνά τα (2,5) εκατομμύρια ευρώ
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης και συνδυαστικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε σαφέστατη διασύνδεση του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης σπείρας, με (5) ακόμα ομοειδείς εγκληματικές ομάδες, που είχαν αναπτύξει ευρεία και συναφή εγκληματική δραστηριότητα στο παρελθόν
Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, Α/Β’ Σταύρος Κουτουλογένης :
Καλησπέρα σας,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία ακόμη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πεδίο της αντιμετώπισης της οργανωμένης, συστηματικής και εξακολουθητικής δράσης εγκληματικών ομάδων, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών και φθορών μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, η οποία πλήττει όχι μόνο την κοινωφελή λειτουργία του ανωτέρω Οργανισμού, αλλά και την καθημερινότητα γεωργών και καλλιεργητών, αποτελεί διαρκή προτεραιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων.
Στη σημερινή μάλιστα παρουσίαση, βρίσκεται μαζί μας και ο Διευθυντής Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Βασίλειος Αβαρκιώτης και ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Λιβαδειάς, κ. Δημήτρης Τζίμητρας.
Σχετικά με την υπόθεση, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, διακριβώθηκε πλήρως η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει, τα τελευταία δύο χρόνια, (558) κλοπές και φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας Φθιώτιδας.
Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη προχθές (05-06-2018) σε περιοχή της Αττικής, δυνάμει σχετικού Εντάλματος σύλληψης της κας Ανακρίτριας Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 36χρονος ημεδαπός, ενώ προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τεσσάρων (4) ακόμη αλλοδαπών μελών της σπείρας, ηλικίας 23, 36, 27 και 25 ετών αντίστοιχα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο 23χρονος και ο 25χρονος (για τους οποίους εκδόθηκαν ομοίως σχετικά Εντάλματα σύλληψης), είναι ήδη έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, αλλά και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής αυτής ομάδας και το τερματισμό της δράσης των μελών που την συνθέτουν, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν με μεθοδικότητα όλα τα στοιχεία και τα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να διακριβωθεί πλήρως ο τρόπος δράσης της, καθώς επίσης η σύνθεση, η δομή και η εσωτερική διάρθρωση των μελών της.
Προηγήθηκε, από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, συστηματική χαρτογράφηση και ανάλυση όλων των περιοχών (κυρίως αγροτικών), στις οποίες είχαν σημειωθεί κρούσματα κλοπών και φθορών μετασχηματιστών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, οι πέντε δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν ενταχθεί, τουλάχιστον από το Μάιο του 2016 έως και το Φεβρουάριο του 2018, σε δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η..
Αναλυτικότερα, τα μέλη της σπείρας, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, μετέβαιναν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχές της Δυτικής Αττικής, που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια, σε αγροτικές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας, αλλά και της Φθιώτιδας, όπου με εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης και ειδικό εξοπλισμό, προέβαιναν στην κοπή των μετασχηματιστών και στην αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό τους.
Συγκεκριμένα, οι δράστες ακολουθούσαν την εξής μεθοδολογία:
  • εντοπισμός του μετασχηματιστή και αναρρίχηση στην κολώνα,
  • με ειδικό κοντάρι, (5) περίπου μέτρων, απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης (20.000) volt, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή,
  • ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, καθώς και τις βίδες στήριξής του,
  • έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος
  • αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του, τα οποία κατέληγαν σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης περιοχών της Αττικής.
Όπως διαπιστώθηκε, ο 36χρονος αλλοδαπός παρείχε στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας (τα οποία είχαν εκτελεστικό ρόλο), οχήματα ιδιοκτησίας του, διευκολύνοντας και υποβοηθώντας τη διάπραξη των προαναφερόμενων κλοπών – φθορών μετασχηματιστών.
Μάλιστα την 02-12-2017, επί της παλαιάς εθνικής οδού Λιβαδειάς – Λαμίας, είχε εντοπιστεί από τους αστυνομικούς ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 36χρονου, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, που σχετίζονται με την εγκληματική δράση της σπείρας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο διενέργειας συντονισμένων αστυνομικών δράσεων για την αποτροπή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών, εντοπίστηκαν από περιπολούντες αστυνομικούς δύο ακόμη Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πρώτες πρωινές ώρες της 26-05-2018 στην Κωπαίδα Βοιωτίας και χθες (06-06-2018) στην περιοχή της Καρυάς Βοιωτίας αντίστοιχα, στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλεμμένα χάλκινα πηνία μετασχηματιστών και εξετάζεται ο βαθμός εμπλοκής τους με την ανωτέρω σπείρα.
Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της έρευνας, οι (558) κλοπές – φθορές που σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν από τους δράστες, αφορούν σε περιοχές της Βοιωτίας (Βασιλικά, Πύργος, Αλίαρτος, Υψηλάντης, Πύργος, Άγιος Δημήτριος, Αλαλκομενές, Ανθοχώρι, Σωληνάρι, Ακόντιο, Άγιος Βλάσης, Άγιος Αθανάσιος, Πέτρα, Μαυρομάτι, Προφήτης Ηλίας, Μαυρονέρι κλπ), καθώς και Φθιώτιδας (Σφάκα, Καλαπόδι, Λευκοχώρι, Μώλος, Έξαρχος, Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Αγία Παρασκευή, Παναγίτσα, κλπ).
Γίνεται μνεία ότι το βάρος του κλεμμένου χαλκού, υπερβαίνει συνολικά τους (93) τόνους, το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, εκτιμάται ότι ξεπερνά τις (370.000) ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός (σε υλικά και κόστος αποκατάστασης), ανέρχεται τουλάχιστον στα (2,5) εκατομμύρια ευρώ.
Από την συνδυαστική και λεπτομερή ωστόσο έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε επίσης σαφέστατη διασύνδεση του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης σπείρας, με αυτόν ακόμη πέντε (5) εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενων από τουλάχιστον δεκαεπτά (17) ταυτοποιημένα μέλη, οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν αναπτύξει ομοίως ευρεία και συναφή εγκληματική δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, η αστυνομική διερεύνηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η σπείρα που εξαρθρώθηκε τώρα, καθώς και όλες οι προαναφερόμενες εγκληματικές ομάδες, μέλη των οποίων έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, συνθέτουν ένα εκτεταμένο εγκληματικό «δίκτυο», με συνεχή δράση, ενιαία στόχευση και κοινή καθοδήγηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε (5) από τα διακριβωθέντα μέλη της ενιαίας εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει ότι είναι ιδιοκτήτες συνολικά (36) Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διευκόλυνση της δράσης τους.
Σημειώνεται ότι το εκτεταμένο αυτό εγκληματικό δίκτυο, που αποτελείται κυρίως από αλλοδαπούς, ενέχεται το χρονικό διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2015 έως και τον Φεβρουάριο του 2018, σε συνολικά (916) κλοπές – φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., με το βάρος του κλεμμένου χαλκού να υπερβαίνει τους (128) τόνους, το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες να ξεπερνά τις (500.000) ευρώ και την συνολική ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός, να ανέρχεται στα (4) περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στις Εισαγγελικές Αρχές.
Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.
Διευθυντής Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Βασίλειος Αβαρκιώτης :
Σε συνέχεια των αναφερομένων από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις εμπλεκόμενες Αστυνομικές δυνάμεις, τόσο για την προσπάθεια, όσο και για τη τελική επιτυχή έκβαση της αποκάλυψης των δραστών των κλοπών.
Οι κλοπές αυτές, που θέλω να τονίσω ότι το συνολικό τους κόστος ενδεχομένως να υπερβαίνει την εκτιμώμενη ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός, αποτελούν τα τελευταία πέντε (5) χρόνια πραγματική μάστιγα, τόσο για το δίκτυο της Δ.Ε.Η. που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ Λιβαδειάς, όσο και για τους αγρότες που δεν μπορούν να ποτίσουν τις ημέρες που θέλουν, λόγω των προαναφερόμενων κλοπών χαλκού των μετασχηματιστών.
Πιστεύουμε ότι με την επιτυχία αυτή της Αστυνομίας θα υπάρξει μία ανάσα για τους αγρότες και τις αρδευτικές γεωτρήσεις, που αποτελούν τον κύριο στόχο των δραστών.
Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης :
Σας καλοσωρίζω και εγώ με τη σειρά μου στην σημερινή μας παρουσίαση.
Θα ήθελα καταρχάς να τονίσω, ότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία.
Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ακριβώς η εξάρθρωση της οργανωμένης αυτής εγκληματικής ομάδας έρχεται να επιβεβαιώσει τη διάσταση αυτή.
Συγκεκριμένα, η αποδόμηση της εν λόγω σπείρας είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικών και συντονισμένων αστυνομικών δράσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας και αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πετύχαμε να τερματίσουμε την συστηματική της δράση και καταφέραμε να εξιχνιάσουμε πολύ μεγάλο αριθμό κλοπών, για την ακρίβεια (558), που είχαν διαπράξει τα μέλη της τα τελευταία δύο περίπου χρόνια.
Επιπλέον καταφέραμε να διακριβώσουμε τον βαθμό διασύνδεσης της συγκεκριμένης σπείρας, με αυτόν ακόμη (5) εγκληματικών ομάδων και να ταυτοποιήσουμε συνολικά (22) μέλη τους.
Οι ανωτέρω ομάδες, λειτουργώντας πολλές φορές ως «συγκοινωνούντα δοχεία», είχαν αναπτύξει έντονη και εξακολουθητική εγκληματική δραστηριότητα.
Για εμάς έχει μεγάλη σημασία τόσο η διαφύλαξη της κοινωφελούς λειτουργίας του Οργανισμού, όσο κυρίως η καθημερινότητα των γεωργών και καλλιεργητών, οι εργασίες των οποίων πλήττονται από αυτή την μορφή εγκληματικότητας.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, για την πολύμηνη και κοπιαστική έρευνα που ενήργησαν με μεθοδικότητα.
Η υπόσχεση που απευθύνουμε στους συμπολίτες μας είναι ότι όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν, συντονισμένα, ανάλογες δράσεις, με σκοπό την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.

 




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη