Επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε. Εύβοιας του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συζήτησε με τον Διοικητή για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των Πυροσβεστικών Σταθμών και κλιμακίων στο νομό της Εύβοιας αφού βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές, στον Πισσώνα και τα Πολιτικά ενώ  πριν λίγες ημέρες είχαμε πυρκαγιά στην Κύμη και άλλες, μικρότερες, πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκφρασε την έντονη ανησυχία του Κόμματος, για το τι μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν μαζί με τις μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και τα ελλιπή μέτρα πρόληψης συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κλπ.

  Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη. Πηγάζει από την πείρα που υπάρχει στο νομό της Εύβοιας, από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχει υποστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών - όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση - παραμένουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα προβλήματα που καταγράψαμε την προηγούμενη χρονιά ελάχιστα έχουν λυθεί. Όπως οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό- με 8 πυροσβέστες να διατίθενται στα ιδιωτικοποιημένα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport- η εντατικοποίηση της εργασίας, τα πεπαλαιωμένα οχήματα που είναι τουλάχιστον 15ετίας, ακόμα και 30-40 ετών με σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα, καθώς και αντικατάσταση των ελαστικών, οι σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, προσωπίδες, κράνη κ.λ.π)

Την κατάσταση επιδεινώνει η απουσία προληπτικών μέτρων με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, μεγάλες καθυστερήσεις στον καθαρισμό δασών, αγροτικών δρόμων. Τα προβλήματα επιτείνει η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου της Εύβοιας, όπως στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Πισσώνα όπου υπήρχε σοβαρή δυσκολία πρόσβασης για την κατάσβεσή της.

Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.  

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στις επικίνδυνες και καταστροφικές προτάσεις για συγχώνευση πυροσβεστικών κλιμακίων, όπως στο Δήμο Αλιβερίου – Κύμης που είναι από τους μεγαλύτερους σε όλη την χωρά αφού το ένα άκρο απέχει από το άλλο πάνω από 100 χιλιόμετρα. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με εργοστάσια και πολλές βιοτεχνίες λιπασμάτων, με λιμάνια και βιομηχανίες ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με τεράστιες δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες, με παμπάλαιο επαρχιακό οδικό δίκτυο που έχει ως συνέπεια τα πολλά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ένα αγροτικό οδικό δίκτυο κατεστραμμένο που δυσχεραίνει το πυροσβεστικό έργο.

Με το ένα κλιμάκιο να απέχει από το άλλο 45 χιλιόμετρα. Με την αποδυνάμωση που έχει ήδη επέλθει, λόγω μεταθέσεων προσωπικού. Με τα στάδια επικινδυνότητας να είναι με δείκτη πάνω από ( 3 ) για όλο το σχεδόν το καλοκαίρι λόγω των ισχυρών ανεμών. Με την αντιπυρική περίοδο να επιμηκύνεται ουσιαστικά λόγω κλιματικών συνθηκών κατά ( 2 ) μήνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία και εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους τόσο για το λαό όσο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα εντείνει την πάλη, με παρεμβάσεις στη βάση των προτάσεων που διατύπωσε σε πρόσφατη ημερίδα, με πρωτοβουλίες στους μαζικούς φορείς του κινήματος, για να πάρει ο ίδιος ο λαός στα χέρια του την υπόθεση της προστασία των δασών παλεύοντας για ριζική αλλαγή πολιτικής. Για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Επισυνάπτεται link με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις
10/5/2018
https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=12/5/2018&id=17201&pageNo=19



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη