Νίκος Σκουλάς: Τρεις σοβαρές απειλές κατά της χώρας μας και ένας μόνο τρόπος εξουδετέρωσης τους

ΤΡΕΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥΣ
Του Νίκου Ε. Σκουλά.
 τ.Υπουργού - Ενεργού Πολίτη

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει δύο εξαιρετικά σοβαρές απειλές:
α. Τον πρωτόγνωρο κίνδυνο κατά της υγείας και της ζωής από τον ύπουλο κορoνοϊό που έχει εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη πανδημία, και
β. Την προ των πυλών βαθιά ύφεση και ίσως την πλήρη οικονομική κατάρρευση πολλών χωρών
Για την Ελλάδα όμως υπάρχει και μια τρίτη απειλή που, λόγω της αμεσότητας και της ταχείας εξάπλωσης του ιού, έπαψε, προς το παρόν, να μας απασχολεί ως υψηλή προτεραιότητα.
Αναφέρομαι στη συνεχιζόμενη Τουρκική επιθετικότητα εναντίον μας, που εκφράζεται με επεισόδια, χθες στον Έβρο και σήμερα και αύριο στα νησιά μας και στον εναέριο χώρο μας, χωρίς ανάπαυλα και χωρίς προσχήματα.
Ο συνδυασμός των τριών αυτών απειλών συνθέτει έναν θανάσιμο κίνδυνο που μπορεί, στο προσεχές μέλλον,  να οδηγήσει στην εξαφάνισή μας ως έθνους και ως λαού.
Χωρίς πρόθεση να δραματοποιήσω την κατάσταση που, αφ’ εαυτής, είναι εξαιρετικά κρίσιμη, επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες παρατηρήσεις και να διατυπώσω μια πρόταση για την αντιμετώπισή της στην τριπλή της διάσταση:
1. Επιπτώσεις του Κορονοϊού στην υγεία και στη ζωή μας
Συγκλονισμένη και αμήχανη η ανθρωπότητα από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στην υγεία και στην απώλεια ζωής των λαών του πλανήτη.
Τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση του εξελιγμένου, άγνωστου ως τώρα θανατηφόρου ιού, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, παρά τις πυρετώδεις προσπάθειές της, δεν κατάφερε να τον αποκωδικοποιήσει, να βρει φάρμακο για τη θεραπεία, ενώ η παραγωγή και χρήση εμβολίου δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από ένα έως ενάμισυ έτος. Στο μεταξύ, o ιός θερίζει με εκατόμβες εκτός ελέγχου με απρόβλεπτη εξέλιξη.
Πολλές προηγμένες χώρες που αψήφησαν τον κίνδυνο καθυστερώντας να πάρουν μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού (βλ. Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, κ.ά., άλλες δε προφανώς δίνουν ψευδή στοιχεία μια και μπορούν να ελέγχουν την απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης, κάτι εντελώς ανεύθυνο με ολέθριες συνέπειες).
Μερικές  χώρες, αγνοώντας το κάλεσμα για αλληλεγγύη και αρνούμενες να συντονίσουν τις όποιες προσπάθειές τους και αφού συνέβη το κακό, προσπαθούν να ωφεληθούν οικονομικά εμπορευόμενες  ιατρικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό πρόληψης.
Η  Ελλάδα – «Ώ, του παραδόξου θαύματος» - είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που αντελήφθη το πρόβλημα και έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, με τη συγκατάθεση και στήριξη του πολιτικού κόσμου και την πλήρη συμμόρφωση τών εκ πεποιθήσεως απείθαρχων πολιτών της με αποτέλεσμα να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και να αναδειχθεί σε παράδειγμα προς μίμηση.
2. Η παράλληλη παρούσα απειλή βαθιάς ύφεσης και ίσως οικονομικής κατάρρευσης πολλών χωρών
Οι αναπόφευκτα αρνητικές οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον Covid- 19: Ιστορικό ρεκόρ σε ανεργία κα λουκέτα σε επιχειρήσεις, βαθιά ύφεση (recession) έως και πλήρης οικονομική κατάρρευση (depression).
Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αδυνατεί να πάρει και πολύ λιγότερο να εφαρμόσει τις αποφάσεις που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης. Γιατί;; Η  Ιδρυτική Διακήρυξή της, παρά το ωραίο όραμα που προσέφερε στους λαούς της Ευρώπης, είναι ακόμα μια απλή έκφραση προθέσεων.

Ξεκίνησε με την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά. Η εξάλειψη των δασμών ήταν ένα καλό μέτρο αλλά από μόνο του ανεπαρκές έως επικίνδυνο. Αποτελεί την εφαρμογή της Θεωρίας του Συγκριτικού Πλεοεκτήματος  (Theory of Comparative Advantage) που κάνει κάποιο καλό σε όλους τους  συναλλασσόμενους εταίρους, ευνοεί όμως δυσανάλογα τις πιο προηγμένες οικονομίες.
Η Κοινή Νομισματική Πολιτική με το κοινό Νόμισμα αφαιρεί την ευελιξία από τις πιο αδύναμες οικονομίες όπως η δική μας για υποτιμήσεις ή διολισθήσεις στο νόμισμα μας. Υπ’ αυτή την έννοια το σκληρό νόμισμα δεν μας βοηθά. Αντίθετα, μας δυσκολεύει στην προσπάθειά μας να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) την οποία και εμείς δυστυχώς υιοθετήσαμε οδήγησε τον χρυσοφόρο πρωτογενή τομέα μας (γεωργία – κτηνοτροφία) σε συρρίκνωση με τις επιδοτήσεις, υπό τον όρο του παγώματος των παραγομένων ποσοτήτων στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς από τη θέσπισή της. Είδαμε το τυρί αλλά αγνοήσαμε την όχι και τόσον επιμελώς κρυμμένη φάκα.
Η Ευρωζώνη, όχι τυχαία, δεν προχώρησε στα επόμενα αναγκαία βήματα για την ολοκλήρωσή της. Συγκεκριμένα, στη θέσπιση κοινής Οικονομικής Πολιτικής  και Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας.
 Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά παρά την φιλοευρωπαϊκή ρητορική τους, έχουν έναν κύριο στόχο: Το οικονομικό τους συμφέρον. Συχνά μάλιστα, εις βάρος των εταίρων τους στην ΕΕ. Η Γερμανία είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα. Οι φιλόφρονες δηλώσεις τής κας Μέρκελ αλλά και των εύπορων δορυφόρων της (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία κ.α.) δεν πρέπει να μας παραπλανούν πια. Αναμφισβήτητη απόδειξη η προχθεσινή λυσσαλέα αντίδρασή τους στην έκδοση Ευρωομολόγου για την από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Κορονοϊού που οδήγησε το Eurogroup σε φιάσκο. Προτιμούν, βλέπετε, να προσφέρουν δάνεια με επιτόκιο στις χώρες του Νότου μεγεθύνοντας το δημόσιο χρέος τους, απαιτώντας την υπογραφή Μνημονίων για τα οποία έχουμε πικρή πείρα.
Θέλετε κι άλλη απόδειξη; Για την ανάταξη της οικονομίας των ΗΠΑ, ο Τράμπ διαθέτει πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο πληθυσμό, για όλα τα κράτη-μέλη της, μονάχα 540  δισεκατομ. Ευρώ. Η Γερμανία, διαθέτει μόνο για τον εαυτό της, 750 δισεκατ. Ευρώ, χρήματα που απέκτησε εκμεταλλευόμενη τους νότιους εταίρους της.
Αγαπητοί φίλοι, ας το χωνέψουμε επί τέλους. Η Γερμανία, σε περίοδο εκατό και πλέον ετών, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αλλάζει μονάχα τα όπλα - (τα μέσα) που χρησιμοποιεί ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, με έναν σκοπό: Να κρατήσει και να ισχυροποιήσει την ηγεμονική της θέση στην Ευρώπη εξυπηρετώντας τα οικονομικά της συμφέροντα.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες και αν αυτές δεν αλλάξουν, έγινε πλέον σαφές και στην προχθεσινή τριήμερη συνάντηση του Eurogroup ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λόγο ύπαρξης. Βέβαια, υπό τις  παρούσες συνθήκες και μάλιστα η αρνητική εμπειρία της Βρετανίας με το πρόσφατο Brexit δεν φαίνεται πιθανό κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης να επιχειρήσει κάτι ανάλογο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν θα συνεχίσει να υπάρχει έστω αποδυναμωμένη και αναποτελεσματική μια και δεν έχουμε τίποτε άλλο για την ώρα.
 3. Η δική μας απειλή: Η στρατηγικά σχεδιασμένη συνεχής τουρκική επιθετικότητα στην εθνική μας κυριαρχία
Η Τουρκική επιθετικότητα και οι συνεχείς και απροκάλυπτες αμφισβητήσεις  των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν χρειάζεται να αναλυθούν στον μέσο Έλληνα που τις βιώνει καθημερινά.
Εδώ και χρόνια υπάρχει στρατηγικό σχέδιο των Τούρκων που εφαρμόζουν σταθερά με συνέπεια και επιμονή οι γείτονές μας με στόχο να
θέσουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου. Την τελευταία περίοδο μάλιστα έχουν πλήρως αποθρασυνθεί.

Συνέχιση της παράνομης κατοχής Κυπριακών εδαφών, καθημερινές πολυάριθμες παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, διεκδίκηση των μισών νησιών στο Αιγαίο, γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, παράνομη συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη για διεκδίκηση των χωρικών μας υδάτων σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη, συνεχείς προσπάθειες των ταγμάτων της τουρκικής χωροφυλακής να παραβιάσουν τα σύνορά μας προωθώντας και καθοδηγώντας παράνομους μετανάστες στον Έβρο και στα νησιά μας  και άλλα ων ουκ εστι αριθμός.
Ακόμα και σήμερα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είχαμε παραβιάσεις από τουρκικά F16. Συναθροίζονται δε εμπορικά καράβια στα τουρκικά παράλια που φορτώνονται με παράνομους «μετανάστες» τους οποίους εργαλειοποιούν και προωθούν στα ελληνικά νησιά με σκοπό να μας αποσταθεροποιήσουν χωρίς επιτυχία για την ώρα.. Δεν θα διστάσουν δε να προωθήσουν έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων με τον κορονοϊό.
 
Καθημερινά, ο παρανοϊκός, μεγαλομανής Ερντογάν προκαλεί με δηλώσεις του στο όνομα της αποκατάστασης της «Μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», οι οποίες δηλώσεις επαναλαμβάνονται από τους αξιωματούχους του, με προφανή σκοπό να ωθήσει τα πράγματα στη δημιουργία θερμού επεισοδίου το ποίο αποφεύγεται χάρις στην ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που φρουρούν τα σύνορά μας.  
Όλα αυτά αρκούν ώστε να μην αφήνεται περιθώριο για τους Έλληνες, τους διεθνείς παρατηρητές, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να αγνοήσουν τις αληθινές τους προθέσεις.
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και πολλές  χώρες καταγγέλλουν τις παρανομίες τους, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και  απειλούν με κυρώσεις, δεν προχωρούν όμως στην πραγματοποίησή τους γιατί..... γιατί έχουν τα συμφέροντά τους και προτιμούν να νίπτουν τας χείρας ως Πόντιοι Πιλάτοι.
 Το χειρότερο παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η Γερμανία, η ιστορική σύμμαχος των Τούρκων σε δύο παγκοσμίους πολέμους με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, επενδύσεις σε βιομηχανίες, τουρισμό και μια αγορά 84,5 εκατομμυρίων καταναλωτών ενώ η Ελλάδα είναι μόνο 10,5 εκατομ.
Συμπέρασμα: Είμαστε σχεδόν μόνοι και καλούμαστε να υπερασπίσουμε για μια ακόμα φορά τις εστίες μας, τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας.

4. Πρόταση: Ο μοναδικός ακολουθητέος δρόμος για μας
Η ιστορία μας πιστοποιεί πως, σε περιόδους εθνικών κρίσεων, ο Ελληνισμός πέτυχε λαμπρές νίκες απέναντι σε παντοδύναμους εχθρούς ξεπερνώντας ανυπέρβλητες δυσκολίες.
Στην τρέχουσα περιπέτειά μας με τον άγνωστο, ύπουλο και άκρως επικίνδυνο κορονοϊό, έχουμε ήδη πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Αντιδράσαμε άμεσα με εξαιρετικό συντονισμό και ξαφνιάσαμε την διεθνή κοινότητα με τις επιτυχίες μας στον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού και των έλεγχο των θανάτων, κερδίζοντας την αναγνώριση και τον σεβασμό οργανισμών και πολύ προηγμένων χωρών οι οποίες διέρχονται δεινή κρίση με άγνωστη κατάληξη.
Η Κυβέρνηση, παρά τις όποιες παραφωνίες, είχε εξαρχής τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε εξαιρετικό συντονισμό των αρμόδιων λειτουργών Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων υγείας, του ιατρικού και υγειονομικού αλλά και διοικητικού προσωπικού, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, των ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των επιχειρήσεων και του συνόλου του Ελληνικού λαού που δέχτηκε αδιαμαρτύρητα και πειθάρχησε στα πολύ αυστηρά μέτρα.
Η εθελοντική προσφορά – μικρή και μεγάλη - σε υλικά και χρήμα και η συγκινητική αυταπάρνηση των πραγματικών ηρώων της πρώτης γραμμής, των γιατρών και των νοσηλευτών που χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο και τη φιλοπατρία των Ελλήνων στα δύσκολα, όντως έκανε τη διαφορά.
‘Άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ευρύτατη συναίνεση για την υπεράσπιση των συνόρων στον Έβρο όταν ο Ερντογάν επεχείρησε να προωθήσει χιλιάδες μετανάστες ενισχύοντάς τους πολλαπλά για να καταστρέψουν τα φράγματα. Ο Ερντογάν ηττήθηκε αναγκαζόμενος να εγκατάλειψε το σχέδιο της άλωσης των χερσαίων συνόρων μας και να στραφεί προς τα θαλάσσια με στόχο τα νησιά μας. Ούτε εκεί θα πετύχει.
Το δίδαγμα είναι ένα. Όταν κατανοούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, μπορούμε να εγκαταλείπουμε τις κακές μας συνήθειες, τον διχασμό, τις μικροκομματικές και προσωπικές έριδες και τους μικροεγωισμούς μας και με εθνική ομοψυχία και συντονισμένες δράσεις, μπορούμε να είμαστε ανίκητοι.
Αν δεν το κάνουμε, εμείς θα φταίμε και θα γίνουμε η τέταρτη απειλή με άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την πλήρη παρακμή μας, αλλά αλλοίμονο και τον αφανισμό μας.

Νίκος Σκουλάς
Ενεργός Πολίτης
e-mail: nvskoulas@gmail.com  
http://nskoulas.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/nikos.skoulas.39
https://twitter.com/ 
      NikosSkoulasNSA
Τηλ.: +30 6932 917 087   210 6541 997


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη