Οι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων - Τα ζώα έχουν φωνή: τη δική μας!

 
Τα ζώα έχουν φωνή: τη δική μας!

Οι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων


Η 4η Οκτωβρίου έχει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Δεν είναι γιορτή. Είναι μέρα αφύπνισης και υπενθύμισης για το πόσο, μέσα στον Μαραθώνιό μας να «πετύχουμε» και να πλουτίσουμε, έχουμε τόσο βασανίσει και παραμελήσει αυτά τα πλάσματα.


Πλάσματα που χαίρονται, λυπούνται, πονάνε, πεινάνε και διψούν όπως εμείς. Που έχουν ανάγκες και τον δικό τους σκληρό αγώνα επιβίωσης. Που είναι οι συνοδοιπόροι μας στον Πλανήτη και που η δική μας επιβίωση εξαρτάται απόλυτα από τη δική τους.

Οι Πράσινοι έχουν θέσει, από την αρχική τους Διακήρυξη ακόμη, σαφείς προτάσεις για όλα τα θέματα σχετικά με τα ζώα: παραγωγικά, συντροφιάς, άγρια πανίδα, γουνοφόρα, πειραματόζωα. Οι ισχύουσες νομοθεσίες, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι τραγικά ανεπαρκείς.


Η εντατική κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση. Η υπερκατανάλωση κρέατος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Προτείνουμε μέτρα για τη σταδιακή μείωση της εντατικής κτηνοτροφίας και την προώθηση της μεσογειακής και βίγκαν διατροφής. Τα παραγωγικά ζώα βασανίζονται και θανατώνονται κατά εκατομμύρια. Θα πρέπει τουλάχιστον να φροντίσουμε για την καλύτερη διαβίωσή τους με θαρραλέες αλλά εύκολα υλοποιήσιμες αποφάσεις, όπως η κατάργηση των κλουβιών, η κατάργηση της μεταφοράς ζώντων ζώων για σφαγή, η απαγόρευση βάρβαρων μεθόδων εκτροφής όπως το φουά γκρα.

Πολύ θετικό βήμα για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα παραγωγικά ζώα είναι η πρόσφατη δέσμευση της Κομισιόν για την κατάργηση των κλουβιών έως το 2027, ύστερα από αίτημα της Πρωτοβουλίας Πολιτών που συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια υπογραφές – εκστρατεία την οποία φυσικά οι Πράσινοι στήριξαν δυναμικά.

Σε εθνικό επίπεδο, η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Δεν καταφέρνει να θέσει τις βάσεις για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων, προκαλεί άπειρα προβλήματα στους εθελοντές και δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι αποκύημα ψηφοθηρικής τακτικής και ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων. Στα περισσότερα σημεία του, ο νέος Νόμος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.

Οι προτάσεις των Πράσινων συμπλέουν με αυτές των εθελοντών και των ενεργών φιλοζωικών σωματείων. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Εντατικά προγράμματα Στείρωσης Αδέσποτων από τους Δήμους. Μέχρι σήμερα τα αντίστοιχα προγράμματα είναι από ανύπαρκτα έως ελλιπή.
  • Μέτρα για τον περιορισμό στις γέννες των ιδιόκτητων ζώων.
  • Δημιουργία Δημοτικών Κτηνιατρείων για δωρεάν περίθαλψη και στείρωση, και όχι Κυνοκομείων που έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.
  • Απαγόρευση εισαγωγών και πωλήσεων κατοικίδιων σε pet shops.


Η Άγρια Ζωή δέχεται καθημερινά εξοντωτικές επιθέσεις, μακριά από τα μάτια όλων μας. Κυνήγι, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, επέκταση ανθρώπινης δραστηριότητας, χρήση δηλητηρίων, πλημμύρες, φωτιές. Αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα, σύντομα πολλά από τα είδη της ντόπιας πανίδας θα υπάρχουν μόνο σε φωτογραφίες.

Μερικές από τις προτάσεις των Πράσινων για την προστασία της Άγριας Ζωής είναι:

  • Δραστικός περιορισμός του κυνηγιού -έως ότου γίνει εφικτή η πλήρης κατάργησή του- με μείωση διάρκειας και θηρεύσιμων ειδών, ανεξάρτητη θηροφυλακή, αυστηροποίηση ποινών για λαθροθήρες, κλείδωμα των κυνηγετικών όπλων, ολική απαγόρευση σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
  • Κατάργηση των ζωολογικών κήπων και μετατροπή τους σε καταφύγια τραυματισμένων άγριων ζώων και πουλιών.
  • Πλήρης απαγόρευση σε παραστάσεις κητωδών.


Τα ζώα μας έχουν ανάγκη. Τα έχουμε ανάγκη. Ας γίνει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η αφορμή να ξεκινήσει ο καθένας και η καθεμιά μας τον δικό του αγώνα για την προστασία τους.

Τα ζώα έχουν φωνή: τη δική μας.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη